Lijst van actief beleid

Naam Type Toestemming van de gebruiker
Algemene voorwaarden per 2022-2023 Overig beleid Geverifieerde gebruikers
Onderwijs- en Examenregeling (O.E.R.) 2024-2025 en 2025-2026 Overig beleid Alle gebruikers
Statuten Beroepsopleiding Iokai Shiatsu 2024-2025 Overig beleid Alle gebruikers
Privacyverklaring Beroepsopleiding Iokai Shiatsu Privacybeleid Geverifieerde gebruikers
Cookieverklaring Beroepsopleiding Iokai Shiatsu Website-beleid Geverifieerde gebruikers

Samenvatting

De volgende algemene voorwaarden zijn van toepassing:

https://www.iokai.nl/wp-content/uploads/2014/03/Algemene-Voorwaarden-NRTO.pdf


Volledig beleid

Bij het bepalen van de rechten en plichten van de student zijn Statuten en OER leidend. In geval van onduidelijkheid zullen de Algemene Voorwaarden van de NRTO geraadpleegd worden. 
 

Samenvatting

De Onderwijs- en Examenregeling stelt de studenten op de hoogte van de binnen de Beroepsopleiding Iokai Shiatsu geldende regels aangaande onderwijs en examens (toetsing). 

Een Engelse vertaling kan desgewenst opgevraagd worden via studenten@iokai.nl | An English translation can be obtained on request at studenten@iokai.nl.


Volledig beleid

Hoofdstuk 1. Algemeen

Artikel 1.1          Toepasselijkheid van de regeling

1.      Deze regeling is van toepassing op het onderwijs, de tentamens en de examens in de studiejaren 2024-2025 en 2025-2026 van de Beroepsopleiding lokai Shiatsu, hierna te noemen: de opleiding. 
2.      De regeling is van toepassing op alle studenten die in deze studiejaren staan ingeschreven en vervangt alle voorgaande versies. 
3.       Gedurende de studiejaren kan de regeling niet worden gewijzigd, tenzij dit als gevolg van overmacht noodzakelijk is en studenten daar niet onevenredig door worden benadeeld. Een tussentijdse wijziging behoeft de voorafgaande instemming van het bestuur. 
4.      Van deze regeling maken onverkort deel uit de aanhangende bijlagen.


Artikel 1.2             Begripsbepalingen 
In deze regeling wordt verstaan onder:

·        Basisniveau: het eerste lesjaar van de opleiding. 
·        Beoordeling: de vaststelling door een examinator in welke mate de student of extraneus heeft voldaan aan de eisen die voor een bepaalde module of onderdeel daarvan zijn geformuleerd. 
·        Bestuur: het bestuur van de stichting Beroepsopleiding Iokai Shiatsu. 
·        Competentie: een integraal geheel van beroepskennis, -houding en -vaardigheden die een persoon nodig heeft om binnen relevante beroepscontexten adequaat te kunnen functioneren. 
·        European Credit (EC): Een European Credit (EC) is de eenheid van studielast in het European Credit Transfer System (ECTS) - 1 EC = 28 studiebelastingsuren. 
·        ELO: de e-learnomgeving in Moodle. De Beroepsopleiding Iokai Shiatsu maakt hier gebruik van om het onderwijs aan te bieden en de voortgang van de student te volgen. 
·        Examen: afsluitend onderdeel van een opleiding. 
·        Examencommissie: het orgaan dat op objectieve en deskundige wijze vaststelt of een student voldoet aan de voorwaarden die de onderwijs- en examenregeling stelt ten aanzien van kennis, inzicht en vaardigheden die nodig zijn voor het verkrijgen van een diploma. 
·        Examinator: persoon, niet zijnde een student of extraneus, die door de examencommissie is aangewezen voor het afnemen van tentamens en het vaststellen van de uitslag daarvan. 
·        Instelling: Beroepsopleiding Iokai Shiatsu.
·        Internationale student: student met een buitenlandse nationaliteit die - voor zover het een derdelander betreft - op basis van een daartoe afgegeven verblijfsvergunning onderwijs volgt aan de instelling. 
·        Module: een samenhangend onderdeel van de opleiding waaraan een tentamen is verbonden. Een module kan betrekking hebben op een praktische oefening. 
·        Opleiding: de Beroepsopleiding Iokai Shiatsu. 
·        Programma: het samenhangend geheel van modules verzorgd door de opleiding. 
·        Student: degene die als student is ingeschreven bij de instelling. 
·        Studiejaar: het tijdvak dat aanvangt op 1 september en eindigt op 31 augustus van het daaropvolgende kalenderjaar. 
·        Studieloopbaanbegeleider: degene die namens de opleiding is aangewezen om de student te begeleiden in zijn studie, keuze- en planningsprocessen, gericht op een effectieve studievoortgang. 
·        Therapeutische fase: de fase van de opleiding direct volgend op het basisniveau. 
·        Tentamen: een onderzoek naar kennis, inzicht, vaardigheden waarvan de uitkomst in een beoordeling wordt uitgedrukt en die de afsluiting vormt van een module. 
·        Toets: een onderdeel van een tentamen waaraan een beoordeling door een examinator is verbonden.


Artikel 1.3          Doel van de opleiding

De student verwerft op HBO-bachelorniveau de kennis, het inzicht en de vaardigheden van een startbekwame beroepstherapeut op het gebied van lokai Meridiaan Shiatsu. 
 

Artikel 1.4          Onderwijs in het Nederlands

De voertaal tijdens de opleiding is Nederlands. Een gedeelte van de lesstof en de literatuur wordt in de Engelse taal aangeboden. Een redelijke beheersing van de Engelse taal is vereist.

a.        voor studenten die niet de Nederlandse taal beheersen maar wel de Engelse taal, zullen de lessen waar mogelijk in de Engelse taal worden gegeven. Indien de les in het Nederlands wordt gegeven, zal een van de aanwezige assistenten of docenten de mondelinge lesstof voor de betreffende student vertalen in het Engels. 
b.        de Beroepsopleiding Iokai Shiatsu spant zich in om voor de Engelstalige studenten zoveel mogelijk materiaal in de Engelse taal beschikbaar te stellen. Echter in niet alle gevallen kan hierin worden voorzien.  


Hoofdstuk 2 Toelating tot de opleiding

Artikel 2.1                Toelating

1.      Toelaatbaar tot de opleiding is de bezitter van: 
a.      een HAVO-diploma 
b.     een VWO-diploma 
c.      een MBO-4 diploma
Een kopie van het diploma moet overhandigd worden bij inschrijving.


Artikel 2.2             Gelijkwaardige vooropleiding

1.      Toelaatbaar tot de opleiding is tevens de bezitter van de volgende diploma's en getuigschriften, waarvan kopieën overhandigd dienen te worden:
a.      een getuigschrift van een bacheloropleiding,
b.      een getuigschrift van een masteropleiding,
c.      een propedeutisch getuigschrift,
d.      een getuigschrift dat toegang geeft tot het hoger onderwijs in een land dat het verdrag inzake de erkenning van kwalificaties betreffende hoger onderwijs in de Europese regio heeft geratificeerd.
e.      een al dan niet in Nederland afgegeven diploma dat door de minister is aangewezen als ten minste gelijkwaardig aan het HAVO-diploma of
f.       een al dan niet in Nederland afgegeven diploma dat bij besluit van het bestuur op basis van diplomawaardering door NUFFIC als ten minste gelijkwaardig aan het HAVO-diploma wordt beschouwd.

2.      Indien het een buiten Nederland afgegeven diploma of getuigschrift betreft dient tevens naar het oordeel van de examencommissie blijk te zijn gegeven van voldoende beheersing van de Nederlandse taal of de Engelse taal voor het met vrucht kunnen volgen van de opleiding.


Artikel 2.3          Numerus fixus

1.      Vanwege de numerus fixus voor de opleiding worden ten hoogste 60 studenten voor de eerste maal ingeschreven voor het basisjaar van de opleiding.
2.      Voor de afzonderlijke locaties te Amsterdam, Amersfoort en Delft geldt een numerus fixus van respectievelijk 28, 16 en 16 studenten.
3.      Toelating vanwege selectie vindt plaats op basis van de volgende criteria:
a.      Voldoen aan de vooropleidingseisen zoals genoemd in artikel 2.1
b.      Op basis van de datum van ontvangst van het inschrijfformulier


Artikel 2.4          Geen toelating op grond van ongeschiktheid

Heeft de examencommissie kennis van gedragingen of uitlatingen van een persoon die tot de opleiding wil worden toegelaten die blijk geven van ongeschiktheid voor de uitoefening van een of meer beroepen waartoe de opleiding opleidt, dan kan zij het bestuur - in bijzondere gevallen en na zorgvuldige afweging van de betrokken belangen - adviseren betrokkene niet tot de opleiding toe te laten. De examencommissie stuurt een afschrift van het advies aan betrokkene.

 

Artikel 2.5          Toelating en overige inschrijvingsvoorwaarden

Het besluit van de examencommissie om een persoon op basis van deze regeling tot de opleiding toe te laten, leidt alleen tot inschrijving als door student of extraneus ook aan alle overige inschrijvingsvoorwaarden wordt voldaan.
Dit wordt tijdens het intakegesprek nader toegelicht.

 

Hoofdstuk 3   Onderwijsprogramma

Artikel 3.1             Vorm van de opleiding

1)     De Beroepsopleiding biedt competentiegericht en praktisch onderwijs aan, dat in de module-omschrijvingen en studiegids wordt beschreven. Daarover is in elk geval opgenomen:
a)      wat de doelstellingen van de opleiding zijn;
b)     welke kwaliteiten op het gebied van kennis, inzicht en vaardigheden de student zich bij voltooiing van de opleiding moet hebben verworven;
c)      welke eventuele beroepshouding de student zich bij voltooiing van de opleiding moet hebben verworven;
2)     De opleiding wordt in de inrichtingsvorm deeltijd verzorgd.

 

Artikel 3.2          Omvang en duur van de opleiding

De opleiding omvat 240 EC.
Jaar 1 – 40 EC
Jaar 2 – 49 EC (+ optioneel Minor 5 EC)
Jaar 3 – 47 EC
Jaar 4 – 56 EC
Jaar 4+ – 15 EC (theoretisch eindscriptie, of praktisch Do-in Docent)
MBK – 40 EC

De organisatie van onderwijseenheden en tentamens is afgestemd op de mogelijkheid de opleiding in iets meer dan 4 studiejaren af te ronden.

Artikel 3.3          Indeling en examens van de opleiding

1.      De opleiding kent een indeling waarbij elk studiejaar examens worden afgenomen.
2.      Alle opdrachten die binnen een module gemaakt dienen te worden, zijn onderdeel van het examen i.e. dienen afgerond te worden om de module met een tentamen of examen af te mogen sluiten.
3.      Wanneer een student opdrachten niet tijdig inlevert geldt dat dat per lesjaar eenmalig geen consequenties heeft. Indien een student binnen het lesjaar vaker dan één keer opdrachten te laat inlevert, dan dienen de te laat ingeleverde opdrachten na afloop van de overgangstentamens of eindexamens opnieuw ingestuurd te worden. Deze verslagen worden bij aanvang van het nieuwe lesjaar nagekeken. Een diploma of certificaat zal in verband hiermee ook pas later worden verstrekt.
4.      In de opleiding gedurende de vier lesjaren worden meerdere tentamens en examens afgelegd, die allen meewegen voor het al dan niet succesvol afronden van een lesjaar of de gehele opleiding. Deze tentamens en examens worden in detail genoemd in de module-omschrijvingen en het toetsplan van de opleiding.
5.      Aan het einde van het vierde jaar wordt een afsluitende case report geschreven, waarmee student het diploma op HBO niveau kan behalen. Ook de afrondende module do-in docent geeft recht op dit diploma.

 

Artikel 3.4             Inhoud van het curriculum; studielast, studiepunten, modules, competenties

1.      De studielast van een opleiding en een module wordt uitgedrukt in studiepunten.
2.      Eén studiepunt is gelijk aan 28 uren studie.
3.      De opleiding heeft een studielast van 200 studiepunten. 40 studiepunten worden aanvullend behaald door het afronden van de opleiding MBK.
4.      Een opleiding is een samenhangend geheel van modules.
5.      In de opleiding worden competenties geleerd die een startbekwame beroepsbeoefenaar moet kunnen uitvoeren. Een of meer van deze competenties zijn gerelateerd aan modules.
6.      De inhoud van een module richt zich op een aantal samenhangende competenties.
7.      Een module heeft een studielast van 1 studiepunt of een meervoud daarvan.
8.      De opleiding bestaat zowel uit vakgerichte modules – modules gericht op shiatsu onderwijs – en uit vakoverstijgende modules – gericht op andere vaardigheden die de ontwikkeling tot shiatsutherapeut aanvullen, en wel volgens de volgende indeling.



Noot: bovenstaande tabel wordt in najaar 2024-2025 nog aangepast

 

Artikel 3.5          Verspreiding studiematerialen

1.      Studiemateriaal wordt tijdens de les uitgereikt en wordt via de ELO beschikbaar gemaakt.
2.      Het is studenten niet toegestaan audio- of video-opnames van colleges te maken zonder uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van de betreffende docent en de opleiding.
3.      Het is studenten niet toegestaan op welke wijze dan ook studiematerialen te verspreiden of te publiceren, zonder voorafgaande toestemming van de opleiding. De student is slechts gerechtigd de materialen voor eigen gebruik te benutten.

 

Hoofdstuk 4 Studieloopbaanbegeleiding

Artikel 4.1             Studieloopbaanbegeleiding

1.      Het bestuur draagt zorg voor de studieloopbaanbegeleiding van elke student, mede ten behoeve van zijn oriëntatie op mogelijke studiewegen in en buiten de opleiding. 
2.      Gedurende elk lesjaar is de studiebegeleiding gedelegeerd aan de docent van het betreffende lesjaar. De docent van het betreffende lesjaar zorgt waar gewenst voor tussentijdse evaluatiegesprekken. 
3.      De student kan zich wenden tot de docent voor problemen die rechtstreeks samenhangen met de studie. 
4.      Indien de student hierom verzoekt zal een van de andere docenten als studieloopbaanbegeleider optreden. 
5.      Met de studieloopbaanbegeleiding wordt beoogd studenten te begeleiden bij een resultaatgerichte studieloopbaan. Het dragen van de verantwoordelijkheid door de student voor het eigen leerproces is hierbij een essentieel leerdoel en uitgangspunt.


Artikel 4.2          Studieadvies en studiebegeleiding

De opleiding brengt jaarlijks aan iedere student, die nog niet alle modulen van het betreffende lesjaar heeft afgerond een schriftelijk advies uit over de voortzetting van zijn studie aan de opleiding. Dit advies wordt in de ELO van de opleiding geregistreerd.

Studieadvies wordt uitgebracht volgens onderstaand schema.

Item

Lesjaar

Peildatum

Voorwaarden

Soort advies

A

1

Twee maanden na de tweede te volgen kata

Twee katatoetsen zijn met een voldoende beoordeeld tijdens de eerste of tweede* gelegenheid.

Positief

B.1

Einde van

1, 2

Twee maanden na de derde te volgen kata of periode

Van het lopende niveau is 80% van de modulen met een voldoende afgerond.

De docent van het betreffende lesjaar heeft de therapeutische ontwikkeling met een voldoende beoordeeld óf advies ter verbetering gegeven.

Voorlopig t.b.v. aankomend studiejaar

B.2

Einde van

3

15 juli

Van het lopende niveau is 80% van de modulen met een voldoende afgerond.

De docent van het betreffende lesjaar heeft de therapeutische ontwikkeling met een voldoende beoordeeld óf advies ter verbetering gegeven.

Voorlopig t.b.v. aankomend studiejaar

C

2

28 februari

Aan alle voorwaarden van voorgaand lesjaar is voldaan (zie item B),

 

én

 

De praktijk- en theorietoets over de eerste periode zijn met een voldoende beoordeeld tijdens de eerste of tweede* gelegenheid.

Definitief

 

 

 

 

Positief

D

3

28 februari

Aan alle voorwaarden van voorgaand lesjaar is voldaan (zie item B),

 

én

 

De praktijk- en theorietoets over de eerste periode zijn met een voldoende beoordeeld tijdens de eerste of tweede* gelegenheid

Definitief

 

 

 

 

Positief

E

4

28 februari

Aan alle voorwaarden van voorgaand lesjaar is voldaan (zie item B),

 

én

 

Student heeft alle tot dat moment verplichten opdrachten ingeleverd.

Definitief

 

 

 

 

Positief

* Indien de tweede gelegenheid van een toets ná 28 februari van het lopende lesjaar plaatsvindt, dan wordt het advies opgeschort tot bekendmaking van het resultaat van de betreffende toets, met inachtneming van de geldende termijnen voor bekendmaking van de resultaten. (paragraaf 5.2.2)

Als een student niet aan de voorwaarden heeft voldaan van het studieadvies die betrekking hebben op het voorafgaande studiejaar, dient dat studiejaar opnieuw te worden gevolgd.

Voor lesjaar 4 geldt dat, als op de peildatum van 28 februari een negatief studieadvies wordt gegeven, de student niet toegelaten wordt tot de eindexamens praktijk en theorie.

De opleiding hanteert een bindend studieadvies.

Als tot een bindend negatief studieadvies wordt besloten, bevat het studieadvies ten minste:
a. de gronden waarop de afwijzing is gebaseerd;
b. de mogelijkheden van bezwaar en beroep voor de student;
c. en zo mogelijk een verwijzingsadvies.

Indien zich persoonlijke omstandigheden voordoen die het halen van de gestelde eisen niet mogelijk maken, kan een verzoek aan de examencommissie worden gericht om aanpassing/uitstel.

In paragraaf 3.7 van de statuten staat omschreven wat de regels zijn omtrent herinschrijven bij de opleiding na een negatief studieadvies.

In paragraaf 3.5 en 3.6 van de statuten staat omschreven wat de regels zijn omtrent (het recht op) studiebegeleiding, zo ook bij studievertraging.

Artikel 4.3                         Persoonlijke omstandigheden

1.      Onder persoonlijke omstandigheden als bedoeld in artikel 4.2 wordt onder andere verstaan:
a.      ziekte van de student;
b.     lichamelijke, zintuiglijke of andere functiestoornis van de student;
c.      zwangerschap van de studente;
d.     bijzondere familieomstandigheden;
e.     bestuurlijke activiteiten als bedoeld in artikel 2.1 lid 1 van het uitvoeringsbesluit van de wet.
2.      Zodra één of meer persoonlijke omstandigheden als bedoeld in het vorige lid zich voordoen, stelt de student zijn studieloopbaanbegeleider onverwijld hiervan in kennis.


Artikel 4.4                         Het recht gehoord te worden

Voordat een negatief studieadvies waaraan een bindende afwijzing voor onbepaalde tijd is verbonden als bedoeld in artikelen 4.5 en 4.6 wordt uitgebracht, wordt de betreffende student in de gelegenheid gesteld te worden gehoord.

Artikel 4.5                         Gevolgen bindend afwijzend studieadvies

1.      Degene die een bindend afwijzend studieadvies heeft ontvangen, kan niet meer aan de instelling voor dezelfde opleiding als student of extraneus worden ingeschreven.
2.      Degene die een bindend afwijzend studieadvies heeft ontvangen en zich op een later tijdstip weer wil inschrijven bij dezelfde opleiding of bij een andere opleiding waarop het ontvangen bindend afwijzend studieadvies van toepassing is, dient daartoe een verzoek in bij de examencommissie. De examencommissie besluit alleen positief op dat verzoek indien betrokkene voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat hij de opleiding alsnog met goed gevolg zal kunnen afronden.

Artikel 4.6                         Vakoverstijgende modules

Onder de Vakoverstijgende modules vallen Therapeutische Vorming, Ondernemerschap, de theoretische en praktische afrondende leergangen.

1.        Het aantal behaalde studiepunten van de vakoverstijgende modules heeft invloed op het voorlopige en definitieve studieadvies. Deze staan omschreven bij 4.2 en 5.9.


Hoofdstuk 5 Tentamens en Examens


Artikel 5.1                         De examens van de opleiding

1.      Het examen van het basisjaar is behaald, indien alle modules van de basisjaar zijn behaald.
2.      In de opleiding wordt de therapeutische fase (in het vierde jaar) afgesloten met een theoretisch en praktisch eindexamen.
3.      Aan het in lid 2 bedoelde examen kan eerst worden deelgenomen indien alle modules van de therapeutische fase met goed gevolg zijn behaald, dan wel daarvoor vrijstelling is verkregen.
4.      Het examen van de therapeutische fase is behaald indien alle modules van de therapeutische fase met goed gevolg zijn behaald en het theoretisch en praktisch eindexamen met een kwalificatie C of hoger is beoordeeld.
5.      Aan iedere module is een tentamen verbonden. Een tentamen kan bestaan uit deeltoetsen en/of opdrachten. Het tentamen is behaald als het met goed gevolg is afgelegd, respectievelijk alle daartoe behorende delen met goed gevolg zijn afgelegd.
6.      In geval specifieke onderdelen ten tijde van het deelnemen aan een overgangstentamen nog niet afgerond zijn, dan kan met toestemming van de docent, een verlenging van de (inlever)termijn worden toegekend, tot uiterlijk 1 maand vòòr aanvang van het nieuwe lesjaar. In dit geval is de student voorwaardelijk toegelaten tot het volgende lesjaar.
7.      In geval een eerste of tweede herkansing van een overgangstentamen korter dan uiterlijk 1 maand voor aanvang van het nieuwe lesjaar wordt ingepland en de uitslagen niet bij aanvang van het nieuwe lesjaar bekend zijn, is de student voorwaardelijk toegelaten tot het volgende lesjaar.
8.      De examencommissie stelt de uitslag van de tentamens/examens vast, nadat zij heeft onderzocht of de student aan alle voor het betreffende examen geldende verplichtingen heeft voldaan.
9.      De examencommissie reikt een getuigschrift uit aan de student die een examen heeft behaald en ook verder voldoet aan de wettelijke vereisten. Per opleiding wordt één getuigschrift uitgereikt. Geen basisjaar getuigschrift wordt uitgereikt aan degene die van de examencommissie vrijstelling heeft verkregen om deze fase van de opleiding te volgen.

Artikel 5.2             Medische Basiskennis

1.        Studenten nemen deel aan de reguliere lessen van de Medische Basiskennis. De Beroepsopleiding Iokai Shiatsu adviseert die te volgen bij Con Amore, die de opleiding in modules aanbiedt.
2.       Studenten die wel succesvol het examen Iokai Shiatsu van de therapeutische fase hebben afgerond, maar nog niet alle modules van de Medische Basiskennis, wordt niet het diploma uitgereikt totdat alle modules van de Medische Basiskennis zijn behaald.
3.       Studenten die na het afsluitend examen de modules van de Medische Basiskennis succesvol afronden wordt een diploma uitgereikt bij de eerst volgende diploma uitreiking volgend op het behalen van de Medische Basiskennis.
4.       Studenten die alle modules van de Medische Basiskennis hebben behaald, dienen een kopie van hun MBK diploma in te sturen, om in aanmerking toe komen voor het diploma van de Beroepsopleiding Iokai Shiatsu.
5.       In de volgende gevallen wordt (gedeeltelijk) vrijstelling toegekend:
a. Indien de student in het bezit is van een geldige BIG registratie. Hij/zij dient hiertoe bij inschrijving een kopie van de registratie te overleggen.
b. Indien de student reeds een MBK opleiding geaccrediteerd volgens PLATO-normen heeft gevolgd en vervolgens jaarlijks nageschoold. Hij/zij dient hiertoe bij inschrijving een kopie van het diploma en nascholingscertificaten te overleggen.
c. Indien de student reeds een Bachelor in het medisch veld heeft gevolgd, kan hij/zij in aanmerking komen voor (gedeeltelijke) vrijstelling van de lessen van Con Amore. In overleg met Con Amore wordt gekeken welke vakken reeds voldoende gevolgd zijn. Hij/zij dient hiertoe bij inschrijving een kopie van het diploma en overzicht met gevolgde vakken te overleggen.
6.       Studenten die tijdens hun shiatsu opleiding noodgedwongen niet aan de MBK opleiding kunnen starten, dienen dit schriftelijk aan de schoolleiding door te geven. Ook dienen zij schriftelijk door te geven op het moment dat zij de opleiding MBK alsnog starten.
7.       Studenten die Medische Basiskennis niet bij Con Amore volgen, worden verzocht dit schriftelijk aan het secretariaat door te geven. Het scholingsinstituut waar zij de Medische Basiskennis wel volgen dient volgens PLATO normen geaccrediteerd te zijn. Studenten die alle modules van de Medische Basiskennis bij het betreffende opleidingsinstituut hebben behaald, dienen een kopie van hun diploma in te sturen, om in aanmerking toe komen voor het diploma.

 

Artikel 5.3             Organisatie van de tentamens

De examencommissie wijst examinatoren aan die zijn belast met het afnemen van de deel)tentamens. Als examinator kunnen slechts worden aangewezen medewerkers die met het verzorgen van het onderwijs in de desbetref­fende onderwijseenheid zijn belast evenals deskundigen van buiten de instelling. De examinatoren verstrekken de examencommis­sie de gevraagde inlichtingen.
Door of namens de examencommissie worden ten minste 20 (twintig) werkdagen voorafgaand aan de tentamenperiode de data en tijdstippen voor het afleggen van de (deel)tentamens aan de kandidaten bekendgemaakt. De examencommissie draagt er bij de organisatie van de tentamens naar vermogen zorg voor dat het tentamen ordelijk en ongestoord kan verlopen.

 

Artikel 5.4                         Vorm van de tentamens en toetsen

1.      De modules van het onderwijsprogramma worden getoetst op de wijze zoals aangegeven in de module-omschrijvingen.
2.      Een toetsing die door een groep van studenten gezamenlijk dient te worden uitgevoerd, wordt zodanig ingericht dat deze voor elke betrokken student tot een individuele beoordeling leidt. Daarbij wordt in ieder geval gewaarborgd dat geen beoordeling wordt toegekend aan de student die zich onvoldoende heeft ingezet bij de uitvoering van deze toets. In de formulering van de opdracht wordt aangegeven hoe hieraan concreet invulling is gegeven.
3.      Een student met een functiebeperking kan aan de examencommissie verzoeken gelegenheid te krijgen de toetsen op een zo veel mogelijk aan zijn individuele beperking aangepaste wijze af te leggen.

 

Artikel 5.5                         Volgorde van tentamens en toetsen

1.      Aan het afsluitend examen in de therapeutische fase kan niet eerder worden deelgenomen dan nadat alle modules, met uitzondering van de modules van de Medische Basiskennis, van de therapeutische fase zijn behaald, dan wel vrijstelling is verleend voor het afleggen daarvan.
2.      Om een succesvol afsluiten van het examenjaar te kunnen bereiken, dienen de in lid 1 bedoelde modules verspreid over het vierde jaar te worden voldaan. Hiertoe stelt de opleiding bijtijds een planning ter beschikking.
3.      Aan het deelnemen aan tentamens kunnen ingangsvoorwaarden worden gesteld. Deze worden aangegeven in de moduleboekenmodule-omschrijvingen. Als aan deze ingangsvoorwaarden voor een tentamen niet is voldaan, worden voor dat tentamen geen studiepunten verstrekt. Deze ingangsvoorwaarden kunnen bestaan uit succesvolle deelname aan een praktische oefening en / of het behaald hebben van de studiepunten voor een tentamen dat logisch voorafgaat.
De examencommissie is bevoegd af te wijken van de ingangsvoorwaarden van een tentamen indien de kandidaat hiertoe een gemotiveerd verzoek heeft ingediend. Afwijking van de ingangsvoorwaarden houdt niet in dat voor de praktische oefening of het voorafgaande tentamen vrijstelling wordt verleend, maar uitsluitend dat van de voorgeschreven volgtijdelijkheid wordt afgeweken.


Artikel 5.6                         Tijdvakken en frequentie van tentamens en toetsen

1.      Tot het afleggen van de tentamens en toetsen van het basisjaar wordt elk studiejaar ten minste eenmaal gelegenheid gegeven, direct aansluitend op het onderwijs in de desbetreffende module.
2.      Tot het afleggen van de tentamens en toetsen van de therapeutische fase wordt elk studiejaar ten minste eenmaal gelegenheid gegeven, direct aansluitend op het onderwijs in de desbetreffende module.
3.      De tijdvakken waarin de toetsgelegenheden worden aangeboden, worden jaarlijks door de examencommissie vastgesteld en uiterlijk bij aanvang van het studiejaar schriftelijk bekend gemaakt.
4.      Na afloop van elk van de vier periodes in het basisjaar én elk van de twee periodes in de therapeutische fase wordt een tweede maal gelegenheid gegeven tot het afleggen van toetsen en tentamens.
5.      De data voor deze tweede gelegenheid worden kort na de betreffende periode bekend gemaakt en vinden plaats na afloop van de betreffende periode, in ieder geval voor aanvang van het volgende studiejaar.
6.      Indien een student gebruik moet maken van een derde gelegenheid, dan vindt deze plaats tijdens de eerstvolgende reguliere toetsgelegenheid, tenzij de examencommissie besluit dat een derde gelegenheid eerder aangeboden dient te worden.
7.      Een student die verhinderd is van een toetsgelegenheid gebruik te maken, is aangewezen op de volgende toetsgelegenheid. In bijzondere gevallen kan de examencommissie besluiten in een voor de student gunstige zin af te wijken van deze regel.
8.      Indien student wegens ziekte verhinderd is het afsluitend examen af te leggen, dan is de volgende gelegenheid tot herkansing een jaar later, in verband met beschikbaarheid van de docenten. In overleg is het mogelijk om naar een andere EISA locatie in Europa (Génève) te reizen en daar het afsluitend examen te doen. De student is wel de examenfee verschuldigd.

Artikel 5.7                         Gestelde eisen tentamens en toetsen

1.      De eisen die worden gesteld bij het afleggen van een toets worden beschreven in de module-omschrijvingen, zodat de student zich zo goed mogelijk kan voorbereiden. De examencommissie ziet hierop toe.
2.      Van een tentamen of toets die bij herhaling wordt aangeboden, moet elke gelegenheid wat betreft inhoud, niveau en zwaarte gelijkwaardig zijn aan de voorafgaande gelegenheid.
3.      Wanneer een student een module niet heeft behaald in het studiejaar waarin hij het onderwijs in die module heeft gevolgd en in het volgende studiejaar alsnog een tentamen of toets in die module wil afleggen, gelden ten aanzien van de gestelde eisen van het lopende studiejaar.

Artikel 5.8                         Inschrijvingsprocedure voor tentamens en deeltentamens

1.      Alle studenten in het lopende studie jaar worden geacht deel te nemen aan de tentamens, deeltentamens en andere opdrachten.
2.      Indien een student niet verschijnt op een tentamen, deeltentamen, of de betreffende opdracht niet afrondt, of zich afmeldt, wordt het tentamen, deeltentamen of opdracht als niet behaald beschouwd. Zodoende heeft student zijn eerste toetskans verspeeld. Dit wordt in de ELO genoteerd met een ‘D’.

Artikel 5.9                        Aanwezigheidsverplichting

1.      Voor alle modules van de Shiatsu opleiding geldt een aanwezigheidsverplichting. Deze wordt per module berekend.
Voor shiatsu-modules geldt een percentage van minimaal 90% van de aangeboden lesuren om te worden toegelaten tot het afleggen van tentamens of toetsen.
Voor de vakoverstijgende modules, geldt een aanwezigheidsverplichting van 100%.

2.      Voor alle modules van de Medische Basiskennis geldt een aanwezigheidsverplichting van 100% van de aangeboden lesuren om toegelaten te worden tot het afleggen van tentamens of toetsen.

3.      Tot de lesuren worden alle contacturen behoudens de oefenlessen en ondersteuningslessen gerekend. Hierbij geldt dat:
- een lesavond staat voor 1 eenheid, oftewel 3 uur;
- een lesdag staat voor 2 eenheden, oftewel 7 uur;
- een driedaags seminar staat voor 7 eenheden, oftewel 21 uur;
- een vierdaags seminar staat voor 10 eenheden, oftewel 30 uur.
Dit wordt als zodanig in de ELO geregistreerd.

4.      De examencommissie kan in bijzondere gevallen op verzoek van de student vrijstelling van de in lid 1 bedoelde verplichting verlenen, al dan niet onder oplegging van vervangende eisen.

5.      De examencommissie kan besluiten om in uitzonderlijke gevallen eerder een extra lesmoment in te plannen, om de voortgang van de student te waarborgen. Hiervoor geldt dat per lesdag € 75,- in rekening wordt gebracht.

6. Bij doublure geldt dat:
Voor shiatsu-modules:

a.    In het geval dat een student minimaal 70% van de lessen van een module aanwezig is geweest in het voorafgaande jaar, is het aanwezigheidspercentage 80% van de lessen.

b.   In het geval dat een student minder dan 50% van de lessen van een module aanwezig is geweest in het voorafgaande jaar, is het aanwezigheidspercentage 90% van de lessen.

Voor vakoverstijgende modules:

c.   In het geval de student de module in het voorafgaande jaar behaald heeft én 100% 
      aanwezig is geweest, dan wordt een vrijstelling toegekend.

d,   In het geval dat de student in het voorafgaande jaar minder dan 100% aanwezig geweest
       is, dient de betreffende module tijdens het volgende lesjaar overgedaan te worden

 

Artikel 5.10                      Vorm van de tentamens en deeltentamens

1.      De tentamens, deeltentamens en toetsen worden in de vormen afgelegd als bepaald in de module-omschrijvingen, behoudens de bevoegdheid van de examencommissie in bijzondere gevallen anders te bepalen.
2.      De opleiding hanteert de volgende vormen voor tentamens en deeltentamens:
a.      Praktisch tentamen of toets
b.      Schriftelijk theorie tentamen of toets
c.      Praktijkverslagen
d.      Theorieverslagen
e.      Zelfevaluatie
3.      Bij mondelinge tentamens wordt één kandidaat tegelijk getentamineerd. Bij praktijktentamens worden in het basisjaar meerdere kandidaten tegelijk getentamineerd. In de therapeutische fase wordt tijdens praktijktentamens één kandidaat tegelijk getentamineerd. Bij mondelinge en vaardigheidstentamens zijn ten minste 2 (twee) examinatoren aanwezig. Indien slechts 1 (één) docent tijdens het examen aanwezig is, zal een geluidsopname of beeldregistratie worden gemaakt.
4.      Schriftelijke tentamens worden online, in de ELO, afgenomen. Hierbij is via webcam een surveillant aanwezig. Kandidaten wordt gevraagd om tijdens het maken van een online schriftelijk tentamen hun webcam(s) aan te zetten en hun zitplaats niet te verlaten. Online schriftelijke toetsen zullen dientengevolge maximaal 1,5 uur duren, of opgesplitst worden in twee delen.

 

Artikel 5.11                      Grondslagen voor beoordeling en waardering

De criteria voor de mate van beheersing van een competentie zijn opgenomen in de module-omschrijving van de betreffende onderwijseenheid onder de paragraaf toetsing evenals de vorm waarin het desbetreffende tentamen kan worden afgesloten.
Bij de beoordeling van een (deel)tentamen wordt in het module-omschrijving eveneens beschreven wanneer een tentamen met goed gevolg is afgelegd en wanneer niet (onvoldoende).

Indien de kandidaat vrijstelling heeft voor een tentamen op grond van een vergelijkbaar tentamen binnen of buiten het hoger onderwijs, wordt betreffende module aangemerkt als ‘voldaan’.

De examencommissie kan de examinatoren richtlijnen en aanwijzingen geven met betrekking tot de vaststelling van de uitslag van het tentamen en de vastlegging van de wijze waarop die beoordeling tot stand is gekomen.

 

Artikel 5.12                      Vaststelling van de beoordelingen

1.      De beoordeling van een tentamen of toets geschiedt voor elke student afzonderlijk. De termijn voor de vaststelling van de beoordeling is in de regel tien werkdagen, nadat het schriftelijke werk is gemaakt.
2.      De examinator stelt de beoordeling vast. De beoordeling wordt op een zodanige datum vastgesteld dat voldaan kan worden aan de termijn genoemd in het eerste lid.
3.      De examinator kan in overleg met de examencommissie besluiten om de cesuur van de toets aan te passen. Dat wil zeggen dat bij een vraag meerdere antwoorden goed worden gerekend en/of dat een vraag vervalt. Hierna moeten de toetsscores opnieuw worden omgezet in cijfers.

 

Artikel 5.13                      Geldigheidsduur van studieresultaten

1. De studiepunten van een met goed gevolg afgelegd tentamen en de schriftelijke verklaring over de uitslag van een deeltentamen blijven geldig gedurende de gehele periode dat de kandidaat bij de opleiding ingeschreven is.
2. Indien de student de opleiding tijdelijk onderbreekt, geldt een beperkte geldigheidsduur voor de resultaten van met goed gevolg afgelegde modules en van verleende vrijstellingen.

Voor het basisniveau geldt dat de vier voltooide katamodules één jaar geldig zijn.

Voor de therapeutische fase geldt dat resultaten twee jaar geldig zijn.
Indien de student voor een langere periode onderbreekt dan bij punt 2 genoemd, wordt in overleg met de examencommissie een herintredingsprogramma overeengekomen. Dit bestaat uit een aantal te volgen lessen/modules en een praktijktentamen.

Hierbij wordt rekening gehouden van de mogelijkheid dat er sprake kan zijn van bijzondere omstandigheden, zulks ter beoordeling van de examencommissie.

Artikel 5.14                      Normering van de beoordelingen

1.      De beoordeling van een tentamen of deeltentamen wordt uitgedrukt in één van de volgende kwalificaties:
a.      Een kwalificatie bestaande uit A: Uitstekend, B: Goed, C: Voldoende, D: Voorwaardelijk F: Onvoldoende (zie appendix 1 voor nadere toelichting)
b.      voldaan/voldoende of niet voldaan/onvoldoende;
2.      De student heeft voor een tentamen of deeltentamen een voldoende resultaat behaald, indien het toegekende resultaat voldoet aan één van de volgende voorwaarden:
a.      De kwalificatie A, B of C
b.      de kwalificatie 'voldaan' of 'voldoende' is toegekend;
3.      In het basisjaar en de therapeutische fase betekent de Kwalificatie 'Voorwaardelijk' dat een student net niet volledig aan de gestelde eisen heeft voldaan en zullen de studiepunten voor de betreffende module niet worden toegekend.
4.      In de therapeutische fase bij het theoretisch en praktisch eindexamen in het vierde lesjaar betekent de kwalificatie 'Voorwaardelijk' dat een student net niet volledig aan de gestelde eisen heeft voldaan en op onderdelen kan herkansen.
5.      In de therapeutische fase bij het theoretisch en praktisch eindexamen in het vierde lesjaar betekent de kwalificatie 'Onvoldoende' dat een student niet volledig aan de gestelde eisen heeft voldaan en niet op onderdelen kan herkansen. De student is in dit geval aangewezen op het eindexamen dat in het volgende studiejaar wordt gepland.
6.      Indien de student een reeds eerder afgelegde tentamen of deeltentamen nogmaals aflegt, is de hoogst behaalde beoordeling bepalend voor de vraag of de student aan zijn verplichtingen heeft voldaan.


Artikel 5.15                      Toekenning van studiepunten

1.      Als een module wordt afgesloten met een tentamen, is de module behaald en worden de bijbehorende studiepunten toegekend indien de student voor het tentamen een voldoende resultaat heeft behaald.
2.      Als een module wordt afgesloten met twee of meer deeltentamens (toetsen), is de module behaald en worden de bijbehorende studiepunten toegekend indien de student als beoordeling voor de module een voldoende resultaat heeft ontvangen en tevens de resultaten behaald voor de toetsen voldoen aan de daaraan gestelde eisen.
3.      Als de student voor een module een vrijstelling heeft gekregen, is de module behaald en worden de bijbehorende studiepunten toegekend.
4.      Als datum waarop de studiepunten zijn behaald, wordt geregistreerd de datum waarop het tentamen of de laatste toets c.q. de laatste deeltoets is afgelegd die heeft geleid tot het behalen van de module.


Artikel 5.16                      Het afleggen van tentamens door lichamelijk/zintuiglijk gehandicapte studenten

De examencommissie stelt de student met een of meerdere lichamelijke, psychische en/of zintuiglijke functiebeperkingen op diens verzoek in de gelegenheid (deel)tentamens af te leggen op een wijze die is aangepast aan zijn functiebeperking(en).

Artikel 5.17                      Openbaarheid mondelinge (deel)tentamens

Mondelinge (deel)tentamens zijn in beginsel openbaar. Om redenen van praktische en/of logistieke aard dan wel redenen van vertrouwelijke aard kan de examencommissie openbaarheid begrenzen of niet toestaan.

 

Artikel 5.18                      Inzagerecht

1.           De student kan binnen 20 werkdagen na de datum waarop hem de uitslag van het schriftelijke (deel)tentamen bekend is gemaakt, inzage krijgen in zijn beoordeeld werk, vragen en opdrachten en de normen aan de hand waarvan de beoordeling heeft plaatsgevonden.
Hiertoe kan een verzoek ingediend worden bij de docent van het lesjaar.
2.           Kan de kandidaat door ziekte geen gebruik maken van deze mogelijkheid dan is het mogelijk het werk later in te zien. De kandidaat dient dat schriftelijk kenbaar te maken aan de docent. 
3.           Indien tijdens de vakantieperiode student en/of docent beperkt beschikbaar zijn, dan is het mogelijk het werk later in te zien.
4.           Tijdens de inzage heeft de student de gelegenheid zijn/haar toets en bijbehorende antwoordsleutel te bekijken. Student wordt in de gelegenheid gesteld zijn/haar inhoudelijke vragen tijdens de inzage óf tijdens een aangewezen moment tijdens de reguliere les te stellen.
5.           Naar aanleiding van de inzage kan de kandidaat bij de examinator een officieel verzoek indienen om de beoordeling van het tentamen te herzien. Indien vervolgens de examencommissie besluit de beoordeling te herzien, wordt de gewijzigde uitslag in het cijferregistratiesysteem verwerkt.

 

Artikel 5.19                      Vrijstelling van tentamens en deeltentamens

1. De student die op basis van eerder met goed gevolg afgelegde (deel)tentamens of examens in het hoger onderwijs en/of ander bewijs van competentieverwerving aantoonbaar de competenties voor beroepstaken behorende bij een of meer modules beheerst, kan de examencommissie een verzoek doen tot verlening van vrijstelling van het afleggen van een of meerdere (deel)tentamens betrekking hebbend op de module of modules waarin deze competenties en beroepstaken geleerd worden. De examencommissie hanteert hiertoe een protocol (appendix 2). Wanneer een verzoek niet binnen dit protocol past, wordt het verzoek separaat in beraad genomen.
2.      Na beoordeling van het door de student ingediende verzoek en het bijbehorende bewijsmateriaal neemt de examencommissie daartoe een gemotiveerd besluit. Dit besluit deelt zij vervolgens binnen 20 werkdagen na indiening van het verzoek mee aan de betreffende student en overige direct bij het besluit betrokken medewerkers.
3.      De gronden voor het besluit tot het verlenen van vrijstelling kunnen zijn gelegen in eerder afgelegde tentamens of examens in het hoger onderwijs of in officiële rapportages Erkenning Verworven Competenties (EVC).
4.      De examencommissie kan met goed gevolg afgelegde tentamens of getuigschriften van andere opleidingen, officiële rapportages Erkenning Verworven Competenties (EVC) en competentiemetingen afgenomen onder de eigen verantwoordelijkheid alsook welomschreven werkervaring gemotiveerd aanwijzen als grond voor één of meer vrijstellingen.
5.      Vrijstellingen op basis van aanwijzingsbesluiten als bedoeld in het vorige lid leiden tot vrijstelling van deelname aan de door de examencommissie bepaalde tentamens of deeltoetsen.
6.      Bij vrijstelling van alle tentamens of toetsen van het basisjaar kan de examencommissie besluiten tot instroom in het tweede lesjaar.
7.      Besluiten genomen door de examencommissie gelden voor één studiejaar. Deze besluiten worden jaarlijks herzien.
8.      De kwalificatie van een (deel)tentamen waarvan vrijstelling is verleend, wordt uitgedrukt als het cijfer 'C'.

Artikel 5.20                      Fraude

1.      Indien een student of extraneus fraudeert, kan de examencommissie betrokkene het recht ontnemen één of meer door de examencommissie aan te wijzen toetsen, tentamens of examens af te leggen, gedurende een door de examencommissie te bepalen termijn van ten hoogste een jaar. Bij ernstige fraude kan de domeinvoorzitter op voorstel van de examencommissie de inschrijving voor de opleiding van de betrokken student of extraneus definitief beëindigen.
2.      Staat de fraude als bedoeld in het eerste lid onherroepelijk vast, dan wordt in de studievoortgangadministratie vastgelegd dat de student heeft deelgenomen aan het tentamen of de toets maar wegens fraude geen beoordeling heeft ontvangen.
3.      Als de fraude wordt bemerkt tijdens het afleggen van het tentamen of de toets, kan de examinator of de surveillant de student of extraneus verzoeken het lokaal terstond te verlaten en van verdere deelnames uitsluiten.
Voor online tentamens geldt dat de surveillant een foto of screenshot zal maken van de vermeende fraude en de student of extraneus hierover terstond zal informeren.
4.      De examinator of de surveillant die de fraude heeft bemerkt, stelt de examencommissie daarvan ten spoedigste schriftelijk op de hoogte.
5.      In geval van een online tentamen is de student of extraneus verantwoordelijk voor het adequaat functioneren van de camera. Indien dit niet het geval is, of een camera tijdens een tentamen uitvalt, dan wordt de uitslag van betreffend tentamen ongeldig verklaard.

 

Artikel 5.21                       Formeel bezwaar

1.    Tegen een door de examinator of examencommissie genomen besluit, dan wel het achterwege blijven van een dergelijk besluit, kan de student, binnen 4 weken na besluit,  een formeel bezwaar indienen.
2.    Indienen van een formeel bezwaar dient schriftelijk te geschieden bij de examencommissie. Via studenten@iokai.nl met als onderwerp “formeel bezwaar”

 

Artikel 5.22                       Vaststelling en bekendmaking examenuitslag

1. Een examen is met goed gevolg afgelegd, als de kandidaat de studiepunten van alle tot het examen behorende tentamens gehaald heeft.
2. De uitslagen worden door de desbetreffende examinator(en) bekendgemaakt via de ELO.
3. Voor de bekendmaking van uitslagen geldt een termijn van 6 weken na afname.

 

Artikel 5.23                       Getuigschrift of verklaring

1. Aan kandidaten die geslaagd zijn voor het afsluitende examen wordt een getuigschrift uitgereikt. Op het getuigschrift worden de naam van de opleiding, het soort getuigschrift (afsluitend) en de onderdelen van het examen vermeld. 
2. Degene die één of meer tentamens met goed gevolg heeft afgelegd en aan wie geen getuigschrift kan worden uitge­reikt, ontvangt desge­vraagd een door de examencommissie af te geven verklaring waarin in elk geval de tentamens zijn vermeld die door hem met goed gevolg zijn afgelegd.

 

Hoofdstuk 6                     Examencommissie en examinatoren

Artikel 6.1                        Examencommissie

1. Het bestuur stelt voor de opleiding een examencommissie in. De examencommissie is het orgaan dat op objectieve en deskundige wijze vaststelt of een student voldoet aan de voorwaarden die dit reglement stelt ten aanzien van kennis, inzicht en vaardigheden die nodig zijn voor het verkrijgen van een graad.

1.      In de examencommissie hebben zitting; minimaal één vakdocent en de hoofddocent van de opleiding.
2.      De examencommissie blijft volledig verantwoordelijk voor eventueel door haar gemandateerde taken en/of bevoegdheden.
3.      De examencommissie bestaat uit de volgende leden: Norbert grote Beverborg, algemeen directeur, Ans Harmsen, hoofddocent jaar 3, Tanja van der Schaaf, onderwijsdirecteur. Per 2021 is tevens een extern lid aangetrokken, Susanne Hazen, onderwijskundig adviseur.

 

Artikel 6.2                         Taken en bevoegdheden examencommissie

Naast de taak zoals omschreven in artikel 6.1, heeft de examencommissie de volgende taken en bevoegdheden:

1.      Het borgen van de kwaliteit van tentamens, integrale toetsen en examens en het vaststellen van nadere (uitvoerings)regels ter zake.
2.      Het vaststellen van richtlijnen en aanwijzingen binnen het kader van de OER om de uitslag van tentamens, integrale toetsen en examens te beoordelen en vast te stellen, inclusief het vaststellen van nadere (uitvoerings)regels ter zake.
3.      Het aanwijzen van examinatoren ten behoeve van het afnemen van tentamens en het vaststellen van de uitslag daarvan.
4.      Het beëindigen van de aanwijzing als examinator.
5.      Het vaststellen van nadere regels in verband met mogelijke fraude van een (aankomend) student of extraneus en de in dat verband te nemen maatregelen.
6.      Het doen van voorstellen aan het bestuur om de inschrijving van een student te beëindigen bij ernstige fraude.
7.      Het adviseren van het bestuur in verband met beëindigen van de opleiding van de student als gevolg van zijn gedraging in relatie tot toekomstige beroepsuitoefening.
8.      Het, voor zover dat tot haar bevoegdheden behoort, beslissen op bezwaarschriften ingediend door studenten, conform het studentenstatuut.
9.      Het beslissen bij verdenking van een door een student gepleegde onregelmatigheid en het zo nodig treffen van maatregelen ter zake, een en ander conform de uitvoeringsregeling examens zoals vastgesteld is door de examencommissie.
10.    Het beslissen op vrijstellingsverzoeken van studenten en groepen van studenten en het vaststellen van nadere (uitvoerings)regels ter zake.
11.    Het beslissen op het verzoek van een student tot een extra gelegenheid voor het afleggen van een tentamen of integrale toets.
12.    Het beslissen op het verzoek van de student voor het afleggen van een leerweg-onafhankelijk tentamen.
13.    Het beslissen dat een student tentamens en integrale toetsen van het afsluitend examen kan afleggen, voordat het propedeutisch examen met goed gevolg is afgelegd.
14.    Studenten met een lichamelijke of zintuiglijke functiebeperking in de gelegenheid stellen op een aangepaste wijze tentamens en integrale toetsen af te leggen.
15.    Het beslissen op een verzoek van een student om een mondeling tentamen of een toets niet openbaar te laten zijn.
16.    Het uitreiken van bewijsstukken en verklaringen.
17.    Het mede vorm geven aan het examenbeleid van de opleiding.
18.    Het adviseren van directie over de OER en eventueel daarbij behorende uitvoeringsregelingen.

Hoofdstuk 7      Overige Bepalingen

Artikel 7.1                        Aansprakelijkheid

1.      De school heeft zijn wettelijke aansprakelijkheid verzekerd middels een diensten- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
2.      Het oefenen en praktiseren van het in de opleiding geleerde buiten de lesuren en faciliteiten van de opleiding, valt buiten de aansprakelijkheid van de opleiding.
3.      De student dient zich voor zijn aansprakelijkheid buiten de opleiding afdoende te verzekeren. In de statuten wordt dit nader toegelicht.


Artikel 7.2                         Privacy
1.    In de Privacyverklaring op de website en in ELO wordt benoemd met welke doeleinden en hoe de Beroepsopleiding persoonsgegevens verwerkt. Tevens wordt uitgelegd hoe een student gegevens kan inzien, wijzigen of verwijderen. Studenten zullen kennisnemen van de Privacyverklaring via ELO.
2.    De directie draagt zorg voor een bewaartermijn van ten minste één jaar van de gebruikte (deel)tentamenopgaven. Het schriftelijk (deel)tentamenwerk en de verslagen van de schriftelijke oefeningen en activiteiten blijven ten minste tot na afloop van de beroepstermijn voor dat (deel)tentamen bewaard.
3.      De directie draagt er zorg voor dat van elke kandi­daat in ieder geval de bij het examen gehaalde kwalificaties en de uitslag bewaard blijven in het archief van de oplei­ding.


Artikel 7.3                        Beëindigen van de opleiding

1.      Bij het beëindigen van de opleiding door een bindend negatief studieadvies of op basis van eigen beslissing is de student gerechtigd de lessen van het lopende studiejaar te blijven volgen, mits aan de betalingsverplichtingen is voldaan.
2.      Indien een student gebruik maakt van het recht om de lessen van het lopende studie te blijven volgen, geldt een aanwezigheidsverplichting van 90%. Bij het niet voldoen aan deze aanwezigheidsverplichting vervalt het recht op het volgen van de lessen.
3.      Bij het beëindigen van de opleiding kan niet worden deelgenomen aan tentamens, toetsen of delen hiervan.

 

Hoofdstuk 8 Slotbepalingen

Artikel 8.1                         Onvoorziene omstandigheden

In gevallen waarin deze regeling niet voorziet beslist het bestuur of, zo het geval tot de bevoegdheden van de examencommissie moet worden gerekend, de voorzitter van de examencommissie. De beslissing wordt zo spoedig mogelijk meegedeeld aan de belanghebbenden bij de beslissing.

Artikel 8.2                         Vaststelling

Deze regeling is vastgesteld door het bestuur op 1 september 2024.

Artikel 8.3                         Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 september 2024 en is geldig tot en met 31 augustus 2026.


Appendix 1

Toelichting letterbeoordelingen Beroepsopleiding Iokai Shiatsu


Puntentelling opleiding

Notatie in ELO

Kwalificatie

Punten

Hoogste

Laagste

A (Uitstekend)

13

100,00 %

93,00 %

A-

12

92,99 %

90,00 %

B+

11,5

89,99 %

87,00 %

B (Goed)

11

86,99 %

83,00 %

B-

10

82,99 %

80,00 %

C+

9,5

79,99 %

77,00 %

C (Voldoende)

9

76,99 %

73,00 %

C-

8

72,99 %

70,00 %

D+

7,5

69,99 %

67,00 %

D (voorwaardelijk/her)

7

66,99 %

60,00 %

E (Onvoldoende)

<6,5

59,99 %

0,00 %

 

Appendix 2

Richtlijnen vrijstellingen vakoverstijgende modules

Voor een aantal van de vakoverstijgende modules kunnen vrijstellingen worden toegekend. Dit wordt na overleggen van de gevraagde documenten door de examencommissie beoordeeld.

Ondernemerschap

Voor de module Ondernemerschap wordt vrijstelling verleend indien:

Student een diploma bezit van een studie op minimaal HBO niveau waar bedrijfskunde, ondernemerschap en aanverwante vakken deel van uit maken.

Óf

Student kan aantonen hij/zij minimaal 5 jaar een levensvatbare (volgens normen BBZ) praktijk heeft gevoerd in een verglijkbaar werkveld en beschikt over een KvK uittreksel en een website van de praktijk.

Therapeutische Vorming

Voor de lesdagen Therapeutische Vorming wordt in principe geen vrijstelling verleend. Indien de student van mening is dat hij/zij desondanks in aanmerking komt voor vrijstelling, dan wordt zijn/haar verzoek op individuele basis door de examencommissie beoordeeld.

Evidence Based Medicine (EBM)

Voor de module Evidence Based Medicine (EBM) wordt vrijstelling verleend indien:

Student een diploma bezit van een studie op universitair niveau waar onderzoeksvaardigheden en aanverwante vakken deel van uit maken.



Samenvatting

Inleiding
Het studentenstatuut stelt de studenten op de hoogte van wat zij van Beroepsopleiding Iokai Shiatsu mogen verwachten, wat Beroepsopleiding Iokai Shiatsu hen aan voorzieningen biedt, alsook wat hun rechten en plichten zijn.

Een Engelse vertaling kan desgewenst opgevraagd worden via studenten@iokai.nl | An English translation can be obtained on request at studenten@iokai.nl.

Volledig beleid

1.        ALGEMENE BEPALINGEN

1.1        Begripsbepaling en algemene bepalingen

1.      In dit statuut wordt verstaan onder:

a)      Het Bestuur: het bestuur van de Beroepsopleiding Iokai Shiatsu zoals bedoeld in de statuten van de Stichting Beroepsopleiding Iokai Shiatsu;

b)     Basisniveau: het eerste jaar van de opleiding;

c)      Beroepsopleiding Iokai Shiatsu: de stichting Beroepsopleiding Iokai Shiatsu

d)     ELO: de online leeromgeving in Moodle. De Beroepsopleiding Iokai Shiatsu maakt hier gebruik van om het onderwijs aan te bieden en de voortgang van de student te volgen.

e)     Instelling: De Beroepsopleiding Iokai Shiatsu;

f)       Opleiding: de HBO conforme opleiding – als bedoeld het gehele curriculum dat recht geeft op het HBO conforme diploma van de Beroepsopleiding Iokai Shiatsu.;

g)      Module: programmaonderdeel waaraan EC zijn verbonden.

h)     Onderwijsperiode: een periode van het leerjaar dat afgerond waarin de modules worden afgerond met een tentamen of andere toets.

i)       Programma: het samenhangend geheel van modules verzorgd door de opleiding;

j)       Student: degene die als student is ingeschreven bij de instelling;

k)      Studiejaar: Het tijdvak dat aanvangt op 1 september en eindigt op 31 augustus van het daaropvolgende jaar;

l)       Therapeutische fase: de fase van de opleiding direct volgend op het basisjaar, zijnde jaar 2 tot en met 4;

2.      Dit studentenstatuut heeft betrekking op de bij de instelling ingeschreven studenten en bevat de rechten en plichten van de studenten van Beroepsopleiding Iokai Shiatsu.

3.      Het Bestuur zorgt ervoor dat alle studenten aan Beroepsopleiding Iokai Shiatsu over het studentenstatuut beschikken door het digitaal aan te bieden via de online leeromgeving (ELO) van Beroepsopleiding Iokai Shiatsu.

 

1.2        Vaststelling en wijziging van het studentenstatuut

1.      Het studentenstatuut wordt vastgesteld door het Bestuur.

2.      Wanneer door besluiten van het Bestuur of door wijziging van regelgeving onderdelen van het studentenstatuut niet langer in overeenstemming zijn met deze besluiten, wordt het studentenstatuut gewijzigd. Wanneer het studentenstatuut in de loop van een cursusjaar wordt gewijzigd, worden de studenten van deze besluiten en de wijzigingen van het studentenstatuut in kennis gesteld. Het Bestuur regelt de wijze van bekendmaking.

 

1.3        Reikwijdte en inwerkingtreding van het studentenstatuut

1.      De bepalingen van dit studentenstatuut zijn slechts geldig, indien en voor zover zij niet in strijd zijn met hogere regelgeving. In dat geval prevaleert de hogere regelgeving en kunnen aan de desbetreffende bepalingen van het studentenstatuut geen rechten worden ontleend.

2.      Behoudens het overige in dit artikel bepaalde, is de reikwijdte van dit studentenstatuut beperkt tot de studenten van de Beroepsopleiding.

3.      Daar waar dat in dit studentenstatuut is aangegeven, strekken de bepalingen zich tevens uit over de aspirant-student en de oud-student (alumnus) van de Beroepsopleiding.

4.      Deze regeling kan worden aangehaald als Studentenstatuut 2024-2025 Beroepsopleiding Iokai Shiatsu en treedt in werking op 1 september 2024.


2.        Inschrijvingen en Collegegeld

 

2.1 Eisen vooropleiding en toelating

Het Bestuur stelt de vooropleidings- en toelatingseisen voor de opleiding vast in de Onderwijs- en Examenregeling Beroepsopleiding Iokai Shiatsu.

 

2.2 Aanmelding en toelatingsgesprek

1.      De aanmelding voor een opleiding bij Beroepsopleiding Iokai Shiatsu vindt uitsluitend plaats door middel van het inschrijfformulier op het internet.

2.      De behandeling van de inschrijving vindt plaats in volgorde van ontvangst van de inschrijvingsformulieren.

3.      Door de aanmelding verklaart de deelnemer zich akkoord met de algemene voorwaarden en het op dat moment gehanteerde lesgeld.

4.      Deelname aan de opleiding wordt altijd voorafgegaan door een individueel toelatingsgesprek met de docent.

5.      De aanmelding wordt geacht te zijn aanvaard nadat Beroepsopleiding Iokai Shiatsu de inschrijving schriftelijk aan de deelnemer heeft bevestigd en de deelnemer de voorwaarden in de ELO heeft aanvaard. Deze elektronische acceptatie geldt als bewijs van inschrijving.

 

2.3 Inschrijving

1.      Ieder die gebruik wenst te kunnen maken van onderwijsvoorzieningen, examenvoorzieningen of voorzieningen van andere aard ten behoeve van onderwijs aan Beroepsopleiding Iokai Shiatsu dient zich in te laten schrijven als student.

2.      Voor de inschrijving gelden procedurele regels die door het Bestuur worden vastgesteld.

3.      Inschrijvingen voor het basisniveau kunnen per module of voor een geheel niveau (studiejaar) plaatsvinden. Voor de therapeutische fase geldt dat student zich voor een heel lesjaar inschrijft.

4.      De inschrijving voor het basisniveau geldt voor de duur van één module indien de student zich heeft ingeschreven voor slechts één module, of voor een heel studiejaar indien de student zich heeft ingeschreven voor het gehele basisniveau.

5.      Indien een student zich voor het gehele basisniveau heeft ingeschreven, wordt na afronding van het basisniveau de inschrijving verlengd, tenzij de student twee maanden vòòr aanvang van het volgende niveau aangeeft zijn studie niet voort te zetten.

6.      Indien een student zich slechts voor één module heeft ingeschreven wordt de inschrijving verlengd nadat de student aan het secretariaat heeft laten weten zich voor een volgende module of voor het gehele niveau in te schrijven.

7.      De inschrijving kan worden geweigerd of ingetrokken indien de student naar het oordeel van het Bestuur de in de statuten vastgelegde grondslag niet respecteert dan wel indien gegronde vrees bestaat dat de student in ernstige mate afbreuk doet aan de aard of de identiteit van Beroepsopleiding Iokai Shiatsu, dan wel daaraan in ernstige mate afbreuk heeft gedaan. Weigering of intrekking van de inschrijving geschiedt schriftelijk en is met redenen omkleed.

8.      De inschrijving kan worden geweigerd of ingetrokken, indien de student blijk heeft gegeven van de ongeschiktheid voor de uitoefening van een of meer beroepen waartoe de opleiding hem opleidt dan wel voor de praktische voorbereiding op de beroepsuitoefening.

9.      Aan de afwijzing, bedoeld in artikel 2.3 lid 8, gaat een beargumenteerd advies van de examencommissie vooraf. Voordat tot afwijzing wordt besloten, wordt de betreffende student in de gelegenheid gesteld te worden gehoord. De afwijzing is met redenen omkleed. De betreffende (ex-)student kan niet opnieuw worden ingeschreven, tenzij hij ten genoegen van het Bestuur aantoont dat hij niet langer ongeschikt is.


2.4 Inschrijving na een negatief bindend studieadvies

De student die een studieadvies heeft ontvangen waaraan een afwijzing is verbonden, kan niet meer voor dezelfde opleiding worden ingeschreven, tenzij de student na minimaal 12 maanden schriftelijk een verzoek indient bij de examencommissie om te worden ingeschreven en daarbij aannemelijk maakt dat hij de opleiding met succes zal kunnen volgen.

 

2.5 Studiekosten

1.      De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld en tijdig voor de aanvang van het nieuwe studiejaar, door of namens het Bestuur bekendgemaakt.

2.      De studiekosten bestaan uit:

a.      Het lesgeld voor de Iokai Shiatsu opleiding

b.      Het lesgeld voor de verplichte Medische Basiskennis opleiding

c.      De kosten voor de accommodatie en logies tijdens de externe seminars

d.      Examengeld in het vierde jaar

e.      De afsluitende praktische of theoretische leergang

f.       Aan te schaffen literatuur

3.      De tarieven worden jaarlijks aangepast en uiterlijk in mei van elk kalenderjaar gepubliceerd op de website van de opleiding: www.iokai.nl/kosten-shiatsu-opleiding

4.      Het lesgeld is geldig voor een studiejaar. Bij overschrijding van het studiejaar is opnieuw lesgeld verschuldigd, voor de periodes zo lang de overschrijding duurt.

5.      Bij niet tijdig voldoen van het lesgeld wordt na de tweede herinnering de toegang tot de ELO tijdelijk opgeschort, totdat het lesgeld alsnog betaald is. Na een derde herinnering kan de toegang tot de lessen worden ontzegd.

6.      Indien niet wordt deelgenomen aan een seminar dient dit minimaal 14 werkdagen van tevoren te zijn meegedeeld aan de hoofddocent van het basisjaar. Bij afzeggingen later dan 14 werkdagen van tevoren worden de accommodatie- en logieskosten alsnog in rekening gebracht, door de opleiding.

7.      De accommodatie- en logieskosten voor een seminar dienen in zijn geheel te worden voldaan. Het niet aanwezig zijn op één van de dagen geeft geen recht op restitutie van een deel van de kosten.

8.      De student kan het lesgeld voor het gehele studiejaar ineens voldoen of volgens een betalingsregeling. Dit betreft een betaling door middel van acht betalingstermijnen waarvoor gespreid op vastgestelde data een automatische incasso wordt geïnd. De administratiekosten die hiervoor in rekening gebracht worden bedragen € 100,-.

9.      De kosten voor onderwijsbenodigdheden voor eigen gebruik, zoals boeken, materialen en andere benodigdheden, ten behoeve van deelname aan het onderwijs, de tentamens of de examens van de opleiding waarvoor een student is ingeschreven, zijn voor rekening van de student.

10.   Het lesmateriaal dat door de opleiding wordt verstrekt, wordt eenmalig uitgereikt in het lesjaar waarvoor betreffende student geregistreerd is. Indien student een tweede exemplaar wenst te ontvangen, bijvoorbeeld na verlies of bij uitbrengen van een nieuwe druk, dan kan hij/zij daartoe een verzoek indienen via studenten@iokai.nl.
Er worden hierbij kosten in rekening gebracht, te weten de volgende:
Kataboekjes € 15,- per stuk.
Meridiaankaart € 35,- per stuk.

11.   In geval van een studieachterstand kan de student na overleg en met goedkeuring van de hoofddocent en de examencommissie een beroep doen op extra studiebegeleiding. Deze studiebegeleiding kan bestaan uit het deelnemen aan lessen van modules van andere dan het huidige studiejaar. De kosten voor deelname aan onderwijsmodules worden separaat overlegd.

12.   Studenten van het derde en vierde jaar kunnen aan de reguliere lessen van het eerste en tweede jaar deelnemen in de studio’s van Delft, Amsterdam en Amersfoort. Dit uitsluitend indien vooraf met de betreffende docent is overeengekomen aan welke lessen wordt deelgenomen. De docent kan aangeven of dit wel of niet mogelijk is in verband met het studieproces van de studenten in het betreffende studiejaar. Te allen tijde geld een maximum van 2 studenten per les uit andere jaren.

13.   Studenten uit het vierde jaar kunnen aan de lessen in het derde jaar deelnemen indien de docent uit het vierde jaar van mening is dat dit het studieproces van de betreffende student ten goede komt en de docent uit het derde jaar aangeeft dat dit mogelijk is. Dit uitsluitend indien vooraf met de betreffende docenten is overeengekomen aan welke lessen wordt deelgenomen.
De kosten hiervoor worden separaat overlegd.

14.   Indien een student tijdens de therapeutische fase besluit tijdelijk zijn/haar studie te pauzeren, Dan wordt geadviseerd de vaardigheden te onderhouden door een apart lesprogramma.. Dit lesprogramma bestaat uit het bijwonen van acht lessen, te kiezen door de student en deelname aan een feedbackdag. Voorts behoudt de student toegang tot de ELO. Kosten voor dit programma bedragen € 450,-.
Een tijdelijke studiepauze mag maximaal 2 jaar duren. Indien een studiepauze langer dan 2 jaar duurt, dient de student opnieuw te starten in het jaar waarin het laatst een succesvol overgangsexamen is gedaan.

2.6 Doublure

1.      In geval van doublure is bij het voor de tweede maal volgen van hetzelfde lesjaar 80% van het lesgeld verschuldigd. Bij zwaarwegende persoonlijke omstandigheden, ter beoordeling van de examencommissie, bedraagt dit 50% van het lesgeld.

2.      Bij doublure geldt dat:
Voor shiatsu-modules:

a.    In het geval een student minimaal 70% van de lessen van een module aanwezig is geweest in het voorafgaande jaar, is de aanwezigheidsverplichting 80% van de lessen.

b.   In het geval dat een student minder dan 50% van de lessen van een module aanwezig is geweest in het voorafgaande jaar, is de aanwezigheidsverplichting 90% van de lessen.

c.    Alle shiatsu-modules zijn onlosmakelijk verbonden in het studieproces. Bij doublure wordt de student geacht aan alle shiatsu modules en bijbehorende tentamens deel te nemen.

d.   Indien een student bij doublure opnieuw tentamen aflegt in een shiatsu module, dan wordt het hoogste cijfer van de afgelopen twee jaar als cijfer van de module genoteerd.

Voor vakoverstijgende modules:

c.   In het geval de student de module in het voorafgaande jaar behaald heeft én 100% 
      aanwezig is geweest, dan wordt een vrijstelling toegekend.

d.   In het geval dat de student in het voorafgaande jaar minder dan 100% aanwezig geweest
       is, dan wordt een vervangende opdracht gevraagd én dient de betreffende module
       tijdens het volgende lesjaar overgedaan te worden.
       De examencommissie kan besluiten om eerder een extra lesmoment in te plannen, om de  
       voortgang van de student te waarborgen. Hiervoor geldt dat per lesdag € 75,- in rekening
       wordt gebracht.

 

2.7 Herkansing

1.        Voor de eerste en tweede gelegenheid van tentamens van shiatsu-vakken worden geen kosten in rekening gebracht.

2.        Indien een student gebruik moet maken van een derde gelegenheid, dan vindt deze plaats tijdens de eerstvolgende reguliere toetsgelegenheid, tenzij de examencommissie besluit dat een derde gelegenheid eerder aangeboden dient te worden. Kosten voor deelname bedragen in dat geval € 75,-.

3.        Voor vakoverstijgende modules geldt dat toetsing vaak tijdens de eigenlijke les plaatsvindt en voor het eventueel aanbieden van een tweede les- en toetsgelegenheid binnen hetzelfde lesjaar zal € 75,- deelnamekosten gerekend worden.

 

 

2.8 Beëindiging inschrijving

1.      De student die de inschrijving wenst te beëindigen, dient dit per email te melden aan het secretariaat; studenten@iokai.nl.

2.      De beëindiging is pas definitief nadat dit door het secretariaat is bevestigd.

3.      Studenten die niet wensen deel te nemen aan een volgend studiejaar dienen de beëindiging van hun inschrijving uiterlijk twee maanden voorafgaand aan de start van het volgende niveau in te dienen.  

4.      Als datum van de beëindiging geldt de datum waarop de betreffende kennisgeving is ontvangen door de mailserver van Beroepsopleiding Iokai Shiatsu.

5.      Voor het basisniveau geldt voor annulering van de inschrijving het volgende:

Bij annulering van een inschrijving voor het gehele lesjaar voor veertien dagen vóór aanvang van de opleiding, vindt restitutie plaats van het volledige lesgeld minus € 100,- aan administratiekosten.
Bij annulering van de inschrijving voor het gehele lesjaar na aanvang van de opleiding en binnen vier maanden na aanvang van de opleiding is er recht op 50% restitutie van het lesgeld, of ontheffing van de betalingsverplichting van 50% van het lesgeld (in geval van betaling in termijnen). Bij annulering na vier maanden na aanvang van het lesjaar vindt geen restitutie plaats van het lesgeld.

6.      Indien de student zich heeft ingeschreven voor 1 module, dan vindt geen restitutie plaats, tenzij de student één week vòòr de eerste les van de betreffende module annuleert.
Een eventuele restitutie vindt plaats met aftrek van Euro 100,- aan administratiekosten.

7.      Voor het meridiaanniveau (2e jaar), het diagnoseniveau (3e jaar) en het klinisch niveau (4e jaar) geldt voor annulering van de inschrijving het volgende:

Bij annulering van de inschrijving na 15 augustus en voor veertien dagen vóór aanvang van de opleiding, vindt restitutie plaats van het volledige lesgeld minus € 100,- aan administratiekosten. Bij annulering van de inschrijving veertien dagen vóór aanvang van de opleiding vindt én vòòr 31 december van datzelfde kalenderjaar is er recht op 50% restitutie van het lesgeld, of ontheffing van de betalingsverplichting van 50% van het lesgeld (in geval van betaling in termijn). Bij annulering per 1 januari van het daaropvolgende kalenderjaar vindt geen restitutie plaats van het lesgeld.

8.      Het vroegtijdig verlaten van de opleiding tijdens een lopend studiejaar van de opleiding verplicht Beroepsopleiding Iokai Shiatsu niet tot restitutie van enig betaald lesgeld noch tot het laten vervallen van de overeengekomen betalingsverplichtingen, met inachtneming van paragraaf 2.8.5 of 2.8.6.

9.      Het Bestuur beëindigt in de volgende gevallen de inschrijving met ingang van de volgende maand:

a.      in geval van afstuderen: beëindiging vindt plaats met ingang van de maand volgend op de maand waarin de examenuitslag officieel is vastgesteld;

b.      indien de student een bindend negatief studieadvies heeft ontvangen;

c.      op voorstel van de examencommissie, indien deze heeft geoordeeld dat er sprake is geweest van ernstige fraude;

d.      indien de student de grondslag en de doelstellingen van Beroepsopleiding Iokai Shiatsu niet respecteert;

e.      indien gegronde vrees bestaat dat de student misbruik zal maken (of heeft gemaakt) van de inschrijving en de daaraan verbonden rechten, door in ernstige mate afbreuk te doen aan de eigen aard van Beroepsopleiding Iokai Shiatsu;

f.       indien de student door zijn gedragingen of uitlatingen blijk heeft gegeven van ongeschiktheid voor de uitoefening van het beroep als Shiatsutherapeut;

g.      indien de student de voorschriften en maatregelen met betrekking tot de goede gang van zaken in het gebouw en op het terrein van de Beroepsopleiding Iokai Shiatsu of andere leslocaties heeft overtreden.

h.      op schriftelijk verzoek door de student ter beoordeling van het Bestuur.

Dit artikel is van overeenkomstige toepassing op de extraneus.

10.   Het Bestuur kan de inschrijving van degene die, ondanks aanmaning, in gebreke blijft het verschuldigde lesgeld, accommodatiekosten of examengeld dan wel termijnen van het lesgeld te voldoen, met ingang van de tweede maand volgend op de aanmaning beëindigen.

 

2.9 Rechten en plichten van studenten en extranei

1.      Rechten van studenten.

De inschrijving als student geeft in ieder geval de volgende rechten:

a.      deelname aan het onderwijs binnen de betreffende opleiding;

b.      het afleggen van de tentamens en examens van de opleiding zoals in de onderwijs- en examenregeling uitgewerkt;

c.      toegang tot de gebouwen van de instelling, tenzij naar het oordeel van het Bestuur de aard of het belang van het onderwijs of het onderzoek zich daartegen verzet;

d.      gebruik van onderwijsvoorzieningen en studentenvoorzieningen; het Bestuur regelt de voorwaarden voor het gebruik van deze voorzieningen;

e.      studiebegeleiding, in het bijzonder voor studenten met achterstanden in de studievoortgang.

2.      Plichten van studenten.

De inschrijving als student geeft in ieder geval de volgende plichten:

a.      deelname aan de lessen, stages en opdrachten.

b.      goed gedrag in de gebouwen en op de terreinen van de instelling, overeenkomstig de voorschriften van het Bestuur en overeenkomstig algemene fatsoensnormen

c.      verplichting om het e-mailaccount, dat ten behoeve van het onderwijs door de student wordt gebruikt, regelmatig te raadplegen.

d.      verplichting om wijzigingen in adresgegevens en het e-mailaccount tijdig door te geven, zowel schriftelijk aan het secretariaat als in de ELO bij de eigen accountgegevens.

 

2.10 Overige bepalingen

1.      De student die als bewijs van een afgelegd examen een getuigschrift wil ontvangen dient hiertoe een schriftelijk verzoek in bij de examencommissie. De examencommissie geeft geen getuigschrift af dan nadat door of namens het Bestuur is vastgesteld dat de student was ingeschreven in de periode dat gebruik werd gemaakt van onderwijs- en examenvoorzieningen.

2.      Degene die niet is ingeschreven en toch gebruik maakt van onderwijs- en examenvoorzieningen is een schadevergoeding verschuldigd. De hoogte van de schadevergoeding is ten minste gelijk aan het bedrag van het door het Bestuur vastgestelde lesgeld.

3.      Het getuigschrift wordt pas afgegeven als het lesgeld over alle jaren van inschrijving volledig is voldaan.


 

3.  ONDERWIJS

 

3.1  Onderwijsinformatie

1.      Tijdig voor de aanvang van een studiejaar draagt het Bestuur zorg voor het openbaar maken van:

a.      het onderwijsaanbod;

b.      de Onderwijs- en Examenregeling;

c.      de kosten die voor een student aan inschrijving voor en het volgen van een opleiding verbonden zijn.

d.      de jaarindeling

e.      de aanwezige studentenvoorzieningen;

Bovenstaande informatie wordt geplaatst in de elektronische leeromgeving en opgenomen in een studiegids die door of namens het Bestuur aan belanghebbenden wordt uitgereikt.

2.      De opleiding aan Beroepsopleiding Iokai Shiatsu is deeltijds ingericht.

3.      Het onderwijs wordt in het Nederlands en Engels gegeven.

a.      de student dient te beschikken over een redelijke beheersing van de Engelse taal.

b.      voor studenten die niet de Nederlandse taal beheersen maar wel de Engelse taal, zullen de lessen waar mogelijk in de Engelse taal worden gegeven. Indien de les in het Nederlands wordt gegeven, zal een van de aanwezige assistenten of docenten de mondelinge lesstof voor de betreffende student vertalen in het Engels.

c.      de Beroepsopleiding Iokai Shiatsu spant zich in om voor de Engelstalige studenten zoveel mogelijk materiaal in de Engelse taal beschikbaar te stellen. Echter in niet alle gevallen kan hierin worden voorzien.

4.      De praktische organisatie, alsmede het aanbieden van een deel van het lesmateriaal geschiedt via een Elektronische leeromgeving (ELO).

a.      Elke student die ingeschreven is aan de opleiding heeft recht tot toegang tot de ELO van de beroepsopleiding.

b.      In de Elektronische leeromgeving staat omschreven aan welke onderwijsverplichtingen de student dient te voldoen.

c.      In ELO dient de student de gevraagde opdrachten te voldoen/te uploaden

d.      De docent zal de beoordeling van de opdrachten, tentamens en examens in ELO bekend maken

e.      Het gebruik van ELO is alleen toegestaan aan studenten die zijn ingeschreven bij de opleiding.

f.       Het delen van informatie op ELO aan derden, in welke vorm dan ook, dan wel de inloggegevens aan derden verstrekken is niet toegestaan op straffe van uitsluiting van de opleiding.

g.      Eventueel geleden directe of indirecte schade door de opleiding door het delen van informatie of inloggegevens aan derden zal worden verhaald op de student.

 

3.2 De onderwijs- en examenregeling

1.      Het onderwijs binnen Beroepsopleiding Iokai Shiatsu wordt verzorgd overeenkomstig de onderwijs- en examenregeling.

2.      Het Bestuur stelt eens in de twee jaar de inhoud van de onderwijs- en examenregeling vast waarbij het Bestuur rekening houdt met de bewaking van de studielast en het tijdsbeslag dat daaruit voor de studenten voortvloeit.

3.      De onderwijs- en examenregeling wordt vastgesteld door het Bestuur.


3.3 Recht op studeerbaar programma

1.      De inrichting van de opleiding, waaronder de spreiding van de studielast, is zodanig dat de student in redelijkheid in staat wordt gesteld de opleiding minus de afrondende leergangen binnen de gestelde termijn van vier jaar te kunnen volbrengen. (zie ook 3.9.1)

2.      De studielast van de opleiding wordt uitgedrukt in hele studiepunten (EC). De studielast van een bacheloropleiding bedraagt 240 studiepunten. Een module beslaat 28 studie-uren of een veelvoud daarvan. Zestig EC is gelijk aan 1680 uren studie.

3.      De studielast van een bacheloropleiding bedraagt 240 studiepunten.

4.      In de onderwijs- en examenregeling wordt de studielast van de opleiding als geheel en van de afzonderlijke modules vermeld.

3.4 Recht op kwaliteit

1.      Het Bestuur draagt er zorg voor dat de opleiding op HBO Conforme kwaliteit is.

2.      Elke student wordt ten minste eenmaal per jaar in de gelegenheid gesteld schriftelijk een oordeel te geven over de kwaliteit van de gevolgde onderdelen van het onderwijs. Het Bestuur regelt de wijze waarop wordt omgegaan met de uitkomst van de evaluaties van de kwaliteit als mede eventuele verbetervoorstellen (van de onderdelen) van de opleiding.

3.      De studentenraad voorziet in het recht op advies van studenten over (de kwaliteit van) het lesprogramma. Zie Appendix 1.

 

3.5 Recht op studiebegeleiding

1.      Studenten hebben recht op studiebegeleiding door een studieloopbaanbegeleider.

2.      Het Bestuur heeft de studiebegeleiding gedelegeerd aan de hoofddocent van het betreffende studiejaar. Op verzoek van de student kan een andere aan de Beroepsopleiding Iokai Shiatsu verbonden docent als studieloopbaanbegeleider optreden.

3.      Binnen Beroepsopleiding Iokai Shiatsu is bij de studieloopbaanbegeleiding oog voor elke student, waarbij aan studenten behorend tot een etnische of culturele minderheid of studenten met een handicap of functiebeperking, waarvan de deelname aan het hoger onderwijs in betekende mate achterblijft bij de deelname van een student die niet behoort tot een dergelijke minderheid, bijzondere aandacht wordt verleend.

4.      Studenten hebben recht op éénmaal per jaar een gesprek met een studieloopbaanbegeleider. Indien de studieloopbaanbegeleider of de student dit nodig acht wordt een verslag van het gesprek gemaakt. Beide ontvangen een kopie van het verslag.

5.      Het hoort bij de functie van studieloopbaanbegeleider dat vertrouwelijk wordt omgegaan met de informatie die door een student wordt verstrekt, met inachtneming van de daarvoor geldende wettelijke regels.

6.      Een student heeft recht op elektronische inzage van de actuele stand van zijn studievoortgang.

 

3.6 Begeleiding bij studievertraging

1.      Studenten in het basisniveau hebben in de derde periode een studievoortgangsgesprek met de studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider nodigt de student uit voor deze gesprekken. De student maakt hiertoe een zelfevaluatie rapport met een plan van aanpak voor verbetering op de geïdentificeerde gebieden.

2.      Studenten in de therapeutische fase van de opleiding kunnen op verzoek een studievoortgangsgesprek aanvragen. Bij dit studievoortgangsgesprek dienen zij vooraf een zelfevaluatierapport in met een plan van aanpak op de geïdentificeerde gebieden dat als leidraad dient voor het gesprek.

3.      Tijdens het studievoortgangsgesprek wordt de studievoortgang besproken en daar waar sprake is van een studieachterstand maken studieloopbaanbegeleider en student afspraken om binnen de afgesproken tijd studieachterstanden weg te werken.

4.      Daar waar studieonderdelen door programmawijziging niet meer worden aangeboden, beslist de examencommissie welke onderdelen gevolgd moeten worden om alsnog aan de opleidingseisen te voldoen.

 

3.7 Studieadvies

1.      Aan elke student wordt aan het einde van diens eerste jaar van inschrijving van de opleiding een advies uitgebracht over de voortzetting van de studie binnen of buiten de opleiding. Dit advies wordt vastgesteld door de examencommissie. Aan elke student die het basisjaar niet afrondt in het eerste inschrijvingsjaar, kan het advies als bovengenoemd worden uitgebracht zolang de student het basisjaar niet met goed gevolg heeft afgelegd.

2.      In de onderwijs- en examenregelingen zijn de voorwaarden voor het geven van een bindend studieadvies neergelegd.

3.      Aan dit studieadvies kan een afwijzing (negatief bindend studieadvies) worden verbonden zoals beschreven is in de onderwijs- en examenregeling.

4.      De persoonlijke omstandigheden die de examencommissie namens het College van Bestuur in een bindend studieadvies betrekt, zijn uitsluitend die omstandigheden genoemd in de onderwijs- en examenregeling.

5.      Tegen een beslissing inzake een bindend studieadvies als bedoeld in artikel 3.7 lid 2 staat bezwaar en beroep open.

6.      De rechtsbeschermingsprocedures zijn geregeld in hoofdstuk 5 van dit Studentenstatuut.

 

3.8 Medische Basis Kennis

1.        De MBK lessen worden niet door de Beroepsopleiding zelf gegeven. Studenten wordt geadviseerd de lessen te volgen bij instituut Con Amore, dat een lesprogramma op de vereiste 40 ECTS aanbiedt en de lessen studeerbaar inroostert voor studenten van de opleiding.

2.        Het is studenten vrij MBK bij een ander opleidingsinstituut dan Con Amore te volgen, mits de studielast 40 ECTS bedraagt en het instituut PLATO gecertificeerd is.

 

3.9 Diplomering

1.        De Beroepsopleiding reikt diploma’s uit die voldoen aan de kwaliteitseisen voor een HBO conform diploma zoals vastgesteld door RBCZ en CPION.

2.        Het diploma wordt uitgereikt op 240 ECTS. Om in aanmerking te komen voor het diploma, dient aansluitend op het vierjarig lesprogramma de theoretische of praktische leergang afgerond te worden.

3.        Het diploma wordt uitgereikt op 240 ECTS. Om in aanmerking te komen voor het diploma, dient tijdens of aansluitend op het vierjarig lesprogramma een opleiding Westerse Medische Basis Kennis (MBK) op 40 ECTS en voldoend aan de PLATO normen afgerond te worden.


 

4.  Gedragsregels

De bepalingen in dit hoofdstuk zijn van overeenkomstige toepassing op de extraneus.

 

4.1 Huisregels en maatregelen

1.      Het Bestuur stelt ter handhaving van de goede gang van zaken binnen Beroepsopleiding Iokai Shiatsu voorschriften en regels vast met betrekking tot:

a.    het gebruik van lesruimten, gebouwen, terreinen, de voorzieningen en faciliteiten alsmede de ter beschikking gestelde leermiddelen;

b.    De onderlinge omgangsvormen

c.    tijdsindelingen, bijvoorbeeld in de vorm van een jaarrooster, ordemaatregelen, veiligheid en welzijn alsmede de regels met betrekking tot aan- en afwezigheid.

2.      Het is studenten niet toegestaan om de lesruimten en de voorzieningen van Beroepsopleiding Iokai Shiatsu anders dan voor onderwijsactiviteiten te gebruiken zonder toestemming van of namens het Bestuur. Maken studenten, voor onderwijsactiviteiten of met toestemming van of namens het Bestuur, gebruik van de gebouwen en voorzieningen van Beroepsopleiding Iokai Shiatsu, dan dient dat gebruik geëigend en zorgvuldig te zijn.

3.      Studenten die zich bevinden in de lesruimten Beroepsopleiding Iokai Shiatsu of door Beroepsopleiding Iokai Shiatsu gehuurde lesruimten, gebouwen en terreinen en gebruik maken van de aldaar aanwezige voorzieningen zijn verplicht de aanwijzingen op te volgen die door of namens het Bestuur worden gegeven met betrekking tot het gebruik van voornoemde zaken.

4.      Onder overtreden van de huisregels wordt onder meer verstaan het opzettelijk overtreden van de voorschriften, bedoeld in het eerste lid, het verwijtbaar handelen in strijd met de zorgvuldigheid die tussen Beroepsopleiding Iokai Shiatsu en de student in acht genomen moet worden, het overtreden van regel op grond van het Wetboek van Strafrecht waardoor in redelijkheid het belang van Beroepsopleiding Iokai Shiatsu wordt geschaad alsmede het verwijtbaar handelen in strijd met de openbare orde en de goede zeden.

5.      Het is verboden om de voorzieningen van Beroepsopleiding Iokai Shiatsu te gebruiken op een wijze die in strijd is met enig wettelijk voorschrift, dan wel - in redelijkheid - door anderen als kwetsend, beledigend of aanstootgevend kan worden ervaren, dan wel voornoemde voorzieningen in hoofdzaak te gebruiken voor activiteiten en/of doeleinden die geen verband houden met het onderwijs en/of de organisatie van Beroepsopleiding Iokai Shiatsu en waarvoor door of namens het Bestuur geen toestemming is verleend.

 

4.2 Maatregelen bij overtreding huisregels

1.      In geval van het overtreden van huisregels, bedoeld in artikel 4.1, kan het Bestuur de volgende maatregelen treffen:

a. waarschuwing;

b. berisping;

c. het geheel of gedeeltelijk ontzeggen van de toegang tot gebouwen en terreinen voor de tijd van ten hoogste één jaar of dat de inschrijving gedurende eenzelfde periode wordt beëindigd;

d. indien sprake is van ernstige overlast en deze overlast ook na aanmaning door of vanwege het Bestuur door de student niet wordt gestaakt: het definitief ontzeggen van de toegang tot de instelling of de inschrijving van de student beëindigen.

2.      Onverminderd de maatregelen, bedoeld in het eerste lid, kan het Bestuur aangifte doen indien wordt vermoed dat een student een strafbaar feit pleegt dan wel heeft gepleegd.

3.      Voordat het Bestuur besluit tot het nemen van een maatregel als bedoeld in het eerste lid, stelt het Bestuur de student in de gelegenheid daarover te worden gehoord.

4.      De beslissing van het Bestuur tot toepassing van een maatregel wordt schriftelijk en met redenen omkleed binnen een termijn van 30 dagen nadat de student is gehoord, aan de betrokkene medegedeeld.

5.      Tegen beslissingen van het Bestuur op grond van het bovenstaande staat bezwaar en beroep open.

 

4.3 Bescherming van persoonlijke gegevens (privacy)

1.      Iedere student heeft recht op inzage in de administratie van de opleiding opgenomen gegevens die de persoon en/of studievorderingen betreffen.

2.      De hierboven bedoelde gegevens zijn buiten de student slechts toegankelijk voor die medewerkers van de instelling die daar uit hoofde van hun functie over moeten beschikken.

3.      De student heeft het recht te verzoeken zijn gegevens te doen verbeteren, aan te vullen of te verwijderen, indien deze feitelijk onjuist, voor het doel van de registratie onvolledig of niet ter zake dienend zijn, dan wel in strijd met een wettelijk voorschrift in de registratie voorkomen.

4.      Gegevens uit een persoonsregistratie worden slechts aan een derde verstrekt voor zover dat voortvloeit uit het doel van de registratie, wordt vereist ingevolge een wettelijk voorschrift of geschiedt met toestemming van degene wiens gegevens het betreft.

5.      Beroepsopleiding Iokai Shiatsu neemt deel aan externe onderzoeken ter beoordeling van de kwaliteit van de instelling en de opleidingen. Het Bestuur stelt daartoe vertrouwelijk gegevens van studenten beschikbaar aan de uitvoerende instelling. Studenten worden geacht hiermee in te stemmen. De student die bezwaar heeft tegen het ter beschikking stellen van zijn gegevens, kan hiervan melding maken bij het management.

6.      Van activiteiten binnen of buiten Beroepsopleiding Iokai Shiatsu kunnen beeld- en/of geluidopnamen worden gemaakt. Deze opnamen kunnen worden gebruikt ten behoeve van het onderwijs, wervingsactiviteiten et cetera. Studenten die bezwaar hebben tegen het gebruik van hun afbeelding kunnen hiervan melding maken bij het Bestuur.

7.      A. Student alsook alumnus heeft en behoudt toegang tot de elektronische leeromgeving (ELO) zolang hij/zij lesgeld of lidmaatschap betaalt. Op de volgende momenten wordt toegang tot de ELO (tijdelijk) stopgezet: in geval van pauze, in geval van ondanks meerdere herinneringen niet betalen van lesgeld, in geval van niet halen van de tweede gelegenheid van het eindexamen, in geval van niet inschrijven voor afrondende leergang.
B. Vanaf het moment van stopzetten van toegang tot de ELO, wordt de account en de daaraan gelinkte gegevens vier jaar bewaard. Hierna wordt de account verwijderd.
Studiegegevens worden in archief van de opleiding bewaard voor een maximale termijn van tien jaar.
C. Op verzoek van student of alumnus kunnen op elk moment alle gegevens uit de ELO verwijderd worden.

 

4.4        Shiatsucliënten; behandelen en aansprakelijkheid

1.        Vanaf het diagnose niveau wordt studenten verzocht de les stof te oefenen op mensen buiten hun directe omgeving. Door de wet kan dit gezien worden als het verstrekken van zorg. In het kader van de relevante wetgeving (WWKGZ) dient de student een passende beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en lid te worden van een geschillencommissie. Hiertoe wordt een studentenlidmaatschap van de Shiatsu Vereniging Nederland afgesloten.

2.        Pas na het afsluitend van het studentenlidmaatschap, de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en het lidmaatschap van de geschillencommissie is het een student toegestaan cliënten te behandelen.

3.        De Beroepsopleiding kan niet aansprakelijk gesteld worden voor schade toegebracht aan derden tijdens het geven van behandelingen.

 

4.5 Vertrouwenspersoon

Studenten die in de werk- of studiesituatie met ongewenst gedrag worden geconfronteerd, kunnen dit melden bij de vertrouwenspersoon: Mariska Gieskes, 06-2509 1995,
mariska.gieskes@gmail.com.


5.  Klachtenregeling en Examencommissie

 

5.1 Klachtenregeling

Op de website van Beroepsopleiding Iokai Shiatsu is de klachtenregeling te vinden. Conform de klachtenregeling kunnen huidige, aanstaande en voormalige studenten een klacht indienen of een bezwaar of beroep indienen vanwege een genomen beslissing van een orgaan van Beroepsopleiding Iokai Shiatsu. (https://www.iokai.nl/de-opleiding/klachtenregeling/)

 

5.2 Examencommissie

Een student kan bij de Examencommissie een verzoek indienen tot herziening van een besluit van de Examencommissie of de examinatoren. Het verzoek wordt ingediend via de studentenadministratie (studenten@iokai.nl ). De samenstelling, taken en nadere regels over de bevoegdheid van de Examencommissie staan vermeld in de Onderwijs- en Examenregeling (OER).


 

Appendix 1

 

Algemene informatie Studentenraad Beroepsopleiding Iokai Shiatsu

Versie 11 augustus 2022


Richtlijnen en kaders

De Studentenraad van de Beroepsopleiding Iokai Shiatsu (SBIS) is het medezeggenschapsorgaan voor studenten van de therapeutische fase. De SBIS is er om de belangen van studenten te behartigen, wat inhoudt dat studenten via de SBIS inspraak en medezeggenschap hebben in de beslissingen die op en over de Beroepsopleiding genomen worden. De SBIS is de schakel tussen studenten en het schoolbestuur.

Om optimaal te kunnen functioneren, is het belangrijk dat de SBIS weet wat er onder de studenten speelt en wat de knelpunten en problemen zijn. Zit je met een vraag, een probleem of heb je ideeën of suggesties, laat het weten via je jaarvertegenwoordigers.

 

Samenstelling

De studentenraad bestaat uit de leden van het bestuur van de opleiding en minimaal 3 jaarvertegenwoordigers - één uit lesjaar 2, één uit lesjaar 3 en één uit lesjaar 4 – en eventueel een contactpersoon namens lesjaar 1.

De jaarvertegenwoordigers worden jaarlijks bij aanvang van het academisch jaar gekozen door de studenten uit hun lesjaar.

Indien vanuit lesjaar 1 geen contactpersoon wordt gekozen, dan is de jaarvertegenwoordiger uit lesjaar 2 het aanspreekpunt voor studenten uit lesjaar 1.

 

Wat doet de studentenraad

 

De studentenraad heeft adviesrecht op de volgende gebieden:

-        Het feedback geven op bepaalde onderwerpen, zoals roosters, inhoud curriculum, voorstellen ter verbetering doen.

-        Het meedenken bij veranderingen in curriculum en organisatie. 

-        Verbetering van de onderlinge communicatie tussen studenten, docenten en de organisatie. 

-        Een aanspreekpunt zijn voor de studenten in een lesjaar en voor docenten.

-        Signaleren of iets een individueel probleem is, of dat het bij een grotere groep leeft.

 

Frequentie overleg

Overleg van studentenraad met het bestuur vindt eens per drie maanden plaats. Dit kan zijn door een online meeting of op een nader af te spreken locatie. Indien omstandigheden daarom vragen, dan kan ad hoc een overleg ingepland worden. Dit kan aangevraagd worden door de  jaarvertegenwoordigers of het bestuur.

 

Overleg jaarvertegenwoordigers

Het advies is om ongeveer een week voor het algemene overleg een overleg in te plannen door de jaarvertegenwoordigers.

 

Inhoud overleg

·        Vaste agenda-onderdelen: wat gaat goed, wat niet, wat is er nodig.

·        Organisch: zien welke onderwerpen opkomen.

De agenda wordt vooraf vanuit schoolleiding verstuurd. Jaarvertegenwoordigers vullen aan.

 

Buiten de ingeplande overleggen om kunnen specifieke onderdelen via e-mail vanuit schoolleiding naar de jaarvertegenwoordigers. Zij nemen dit met de studenten op.

 

Notulen

De notulen worden op toerbeurt door de jaarvertegenwoordigers gemaakt. De notulen worden binnen veertien dagen in de daarvoor bestemde map geplaatst, tezamen met de actielijst.



Samenvatting

Dit is de privacyverklaring van de Beroepsopleiding Iokai Shiatsu. In deze verklaring zetten wij uiteen hoe wij omgaan met de persoonsgegevens die wij in ons contact met jou verkrijgen. De Beroepsopleiding Iokai Shiatsu voldoet aan de bepalingen van de AVG (Algemene Verordening Persoonsgegevens).  

Volledig beleid

1. Het verzamelen van persoonsgegevens

Wij doen ons uiterste best om jouw gegevens te beschermen. Wij hebben persoonsgegevens nodig om onze dienstverlening aan jou te waarborgen en de kwaliteit van onze opleiding verder te verbeteren. De Beroepsopleiding Iokai Shiatsu verwerkt deze persoonsgegevens omdat je les volgt aan onze Beroepsopleiding en/of omdat je deze zelf aan ons verstrekt hebt, bijvoorbeeld door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief of een nieuwsbrief aan te vragen.

De Beroepsopleiding Iokai Shiatsu verwerkt gegevens voor de volgende doeleinden:

  • Het geven van onderwijs
  • Facturatie en financiële administratie.
  • Het toesturen van de nieuwsbrief en/of studiegids, digitaal of hardcopy
  • Het verlenen van toegang tot en het gebruik van onze e-learnomgeving.
  • Het treffen van maatregelen om het onderwijs te verbeteren en het verstrekken van informatie of aanbiedingen.

De gegevens die wij gebruiken kunnen bestaan uit persoonlijke gegevens, zoals naam, bedrijfsnaam, adresgegevens, emailadres en telefoonnummer die jij ter beschikking stelt middels de website, telefoon, of anderszins.

De informatie die wij verzamelen kan ook van technische aard zijn door het gebruik van web logs of cookies. Deze informatie geeft de Beroepsopleiding Iokai Shiatsu inzicht in jouw gebruik van onze website. Voorbeelden hiervan zijn de datum en tijd van je bezoek aan de website, de pagina’s die je hebt bezocht, de tijd die je op de website hebt doorgebracht. Deze informatie gebruiken wij om onze website te optimaliseren zodat we je nog beter kunnen helpen.  

 

2. Het gebruik van persoonsgegevens

2.1 Contact met de Beroepsopleiding Iokai Shiatsu
Wanneer je contact met ons opneemt via e-mail, het contactformulier op onze website of per telefoon, dan bewaren wij deze berichten en de informatie die hierin staat. Deze informatie wordt lokaal bewaard op onze PC’s met een back-up in ‘Dropbox’. Wij gebruiken deze informatie om je vraag te beantwoorden en contact met je te kunnen opnemen.

2.2 e-learnomgeving
Voor het verstrekken van informatie over de lesstof, -materiaal, -roosters, voortgang, etc. maakt de Beroepsopleiding Iokai Shiatsu gebruik van een online leeromgeving, de zogenaamde ELO, binnen de Moodle interface.

De opgeslagen persoonsgegevens zijn via een persoonlijke login met wachtwoord beveiligd en zodoende niet toegankelijk voor derden.

De gegevens die worden opgeslagen zijn: persoonlijke gegevens zoals gespecificeerd onder 1. en cijfers, beoordelingen en ingeleverde studieopdrachten.

2.3 Facturering
Voor de facturering van ons onderwijs gebruiken wij een applicatie op een lokale PC. In dit systeem zijn je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en het af te nemen onderwijs opgenomen.

2.4 Nieuwsbrieven
Voor het verspreiden van nieuws over onze opleiding, maken wij gebruik van Mailchimp. Op het met een wachtwoord beveiligde platform bewaren wij je naam en e-mailadres. 
 

 

3. Tracking door derden

3.1 Google Analytics
Op onze websites gebruiken we Google Analytics om verschillende zaken bij te houden, zoals de duur van een bezoek, de fysieke locatie van een bezoeker en welke pagina(s) er worden bezocht. Het vertelt ons wat er allemaal op onze website gebeurt.
Google Analytics gebruiken we op de volgende pagina’s:

  • www.iokai.nl – Alle pagina’s

Voor meer informatie over hoe Google informatie verzameld en gebruikt verwijzen we je door naar de Privacy Policy van Google.

3.2 Google Adwords Conversion Tracking
Op onze websites maken we gebruik van Google Adwords Conversion Tracking. Dit helpt ons om de prestaties te meten van onze advertenties wanneer iemand een zoekopdracht invoert op Google en op een van onze advertenties klikt. Hierdoor kunnen we het succes bepalen van onze advertentie inspanningen.
De Google Adwords Conversion Tracking pixel is geïnstalleerd op de volgende pagina’s:

  • www.iokai.nl – Alle pagina’s

Voor meer informatie over hoe Google informatie verzameld en gebruikt verwijzen we je door naar de Privacy Policy van Google.

3.3 Google Remarketing
Op sommige van onze pagina’s maken we gebruik van de Google Remarketing pixel. Dit stelt ons in staat om je gepersonaliseerde advertenties te tonen op websites die deel uitmaken van het Google Adwords netwerk. We doen dit over het algemeen om je van tijd tot tijd aan onze opleiding te herinneren.
De Google Remarketing pixel is geïnstalleerd op de volgende pagina’s:

  • www.iokai.nl – wanneer je een informatieaanvraag hebt verstuurd aan ons.

Voor meer informatie over hoe Google informatie verzameld en gebruikt verwijzen we je door naar de Privacy Policy van Google

3.4 Facebook Advertising
Op sommige van onze pagina’s maken we gebruik van de Facebook Advertising pixel om nieuwe potentiële klanten te bereiken via advertenties. Met deze pixel meten we de effectiviteit van onze advertenties. We gebruiken deze pixel ook om je gepersonaliseerde advertenties te tonen op Facebook zelf.
De Facebook Advertising pixel is geïnstalleerd op de volgende pagina’s:

  • www.iokai.nl – wanneer je een informatieaanvraag hebt verstuurd aan ons.

Voor meer informatie over hoe Facebook informatie verzameld en gebruikt verwijzen we je door naar de Privacy Policy van Facebook

 

4. Cookies
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Zie voor meer uitleg over cookies onze cookieverklaring van 11 januari 2019.  

 

5. Bewaartermijn gegevens en inzage

Zodra jij je opleiding bij ons eindigt dan bewaren wij sommige gegevens op basis van de wettelijke bewaartermijn. Persoonsgegevens worden niet langer bewaard dan noodzakelijk is voor de doeleinden waarvoor zij zijn verzameld of worden gebruikt. Persoonsgegevens dienen na het verlopen van de wettelijk bewaartermijn buiten het bereik van de actieve administratie gebracht te worden. Beroepsopleiding Iokai Shiatsu zal de Persoonsgegevens na het verlopen van de bewaartermijn vernietigen of, indien de Persoonsgegevens bestemd zijn voor historische, statistische of wetenschappelijke doeleinden, in een archief bewaren.”

Je hebt het recht op inzage, recht op rectificatie, recht op verwijdering, recht op beperking van verwerking en recht van bezwaar tegen verwerking van de gegevens die wij van je hebben. Je kunt hiertoe een verzoek indienen via info@iokai.nl met vermelding van je naam, voornaam, geboortedatum, mailadres en telefoonnummer. We kunnen je vragen je te legitimeren om vast te stellen of wij de opgevraagde gegevens aan de juiste persoon gaan verstrekken. Wanneer het gaat om inzage in persoonsgegevens gekoppeld aan een cookie, dien je een kopie van het cookie in kwestie mee te sturen. Je kunt deze terug vinden in de instellingen van je browser. De Beroepsopleiding Iokai Shiatsu zal zo snel mogelijk, en uiterlijk binnen vier weken, op je verzoek reageren. 

 

6. Delen met anderen 
De Beroepsopleiding Iokai Shiatsu verstrekt uitsluitend gegevens aan derden om te voldoen aan een wettelijke verplichting. 

 

7. Wijzigingen
Deze privacyverklaring kan worden gewijzigd. Eventuele wijzigingen worden bekendgemaakt op deze pagina. 

 


Samenvatting

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door je browser op de harde schrijf van jouw computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.  

Volledig beleid

Google

Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de “Analytics”-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. Wij hebben Google niet toegestaan de verkregen analytics informatie te gebruiken voor andere Google diensten. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. De informatie wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google stelt zich te houden aan de Safe Harbor principles en is aangesloten bij het Safe Harbor-programma van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Dit houdt in dat er sprake is van een passend beschermingsniveau voor de verwerking van eventuele persoonsgegevens.

Voor meer informatie over hoe Google informatie verzameld en gebruikt verwijzen we je door naar de Privacy Policy van Google.

LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter
Wij maken ook gebruik van integratie met diverse social media diensten, zoals LinkedIn, Facebook, Instagram en Twitter. Zo is het mogelijk om pagina’s te delen via deze platforms. Deze derden gebruiken daarvoor cookies.

De daardoor verkregen informatie wordt overgebracht naar en door de betreffende partij opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. LinkedIn, Facebook, Instagram en Twitter stellen zich te houden aan de Safe Harbor Principles en zijn aangesloten bij het Safe Harbor-programma van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Dit houdt in dat er sprake is van een passend beschermingsniveau voor de verwerking van eventuele persoonsgegevens.

Wij hebben geen invloed op het gebruik van de data door deze derden. Leest u de privacyverklaring van LinkedInFacebook, Instagram en Twitter (welke regelmatig kan wijzigen) om te lezen wat zij met de (persoons-) gegevens doen die zij via deze cookies verwerken.

Moodle
Moodle maakt standaard twee cookies aan waarvan één essentieel is voor het draaien van de site, de ander biedt gebruikersgemak onder meer t.b.v. het onthouden van de gebruikersnaam. 

De essentiële cookie is de 'session cookie', meestal heet deze MoodleSession. Je moet deze cookie in je browser toestaan om continuïteit en het behouden van je login van pagina naar pagina te garanderen. Als je uitlogt of de browser afsluit dan wordt deze cookie verwijderd (binnen de browser en op de server).
De andere cookie die dient voor het gebruikersgemak heet meestal MOODLEID. Deze onthoudt slechts je gebruikersnaam binnen de browser. Deze cookie zorgt ervoor dat wanneer je terugkomt op deze site het veld met de gebruikersnaam ingevuld op de inlogpagina staat. Het is veilig om deze cookie te weigeren - je zult dan elke keer je gebruikersnaam opnieuw moeten intypen.

Recht op inzage en correctie of verwijdering van jouw gegevens
Je hebt het recht om te vragen om inzage in en correctie of verwijdering van jouw gegevens. Zie hiervoor onze contactpagina. Om misbruik te voorkomen kunnen wij je daarbij vragen om je adequaat te identificeren. Wanneer het gaat om inzage in persoonsgegevens gekoppeld aan een cookie, dien je een kopie van het cookie in kwestie mee te sturen. Je kunt deze terug vinden in de instellingen van je browser.

In- en uitschakelen van cookies en verwijdering daarvan
Je kunt cookies via je internetbrowser handmatig verwijderen. Of deze automatisch laten verwijderen wanneer je de website verlaat. Je kunt je internetbrowser ook zo instellen dat je een bericht krijgt als er een cookie wordt geplaatst. En je kunt je browser ook zo instellen dat cookies niet geplaatst mogen worden. Schakel je de cookies uit? Dan geldt dit alleen voor de computer én browser waarop je dit doet. Gebruik je meerdere computers en/of browsers? Schakel de cookies dan op iedere computer uit.

Meer informatie omtrent het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden met behulp van de Help-functie van jouw browser.

Op de pagina ‘Cookies verwijderen’ van de consumentenbond staat ook uitgelegd over hoe je cookies kunt verwijderen.